Лідери ЄС обговорять втручання Росії в політику їхніх країн

Лідери ЄС обговорять втручання Росії в політику їхніх країн

За даними європейських розвідок, Росія таємно фінансує крайні праві і маргінальні партії в Європі

Лідери країн Євросоюзу під час саміту 20-21 жовтня у Брюсселі обговорять дані європейських розвідок, згідно з якими Росія таємно фінансує крайні праві і маргінальні партії в Європі з метою втручання у внутрішню політику країн ЄС, пише The Financial Times.

«Росія, очевидно, не є натхненником зростання популізму в Європі, але стало ясно, що Росія вітає його і в деяких випадках активно підтримує популістські рухи і крайні праві партії з проросійськими настроями», – заявив виданню старший науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин Фредрік Весло.

За його словами, російська влада розглядає європейських популістів «як корисних союзників у досягненні своїх цілей у Європі».

Між тим, Москва всіляко заперечує своє таємне втручання в європейську політику, проте видання наводить кілька прикладів, що викликають побоювання. Зокрема, відомо, що французька ультраправа партія «Національний фронт», яку очолює Марін Ле Пен і яка займає проросійські позиції, у 2014 році отримала 9 млн євро від російського банку.

Роком пізніше Європарламент позбавив недоторканності Белу Ковача, який представляє угорську ультраправу партію «Йоббік». 55-річного політика запідозрили в шпигунстві проти інститутів ЄС на користь Росії.

У червні 2015 року уряд Чехії звинуватив російського президента Володимира Путіна в спробі проведення політики «розділяй і владарюй» стосовно ЄС шляхом підтримки правих популістських політиків у всіх країнах союзу. Європейські дипломати вбачають російське втручання і в результатах референдуму в Нідерландах, в результаті якого було відкинуто угоду про торговельне співробітництво між ЄС і Україною.

Побоювання Брюсселя поділяють і в США. Перед главою розвідки США поставлено завдання оцінити «фінансування російськими спецслужбами політичних партій і неурядових організацій в країнах колишнього Радянського Союзу і Європи», зазначає FT.

За даними видання, лідери ЄС обговорять всі аспекти відносин Європи з Росією на закритій зустрічі у четвер, 20 жовтня. Проте жодних політичних рішень на цю тему на саміті прийнято не буде, заявило джерело газети.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: