Ліквідація спрощеної системи оподаткування призведе до нової хвилі закриття підприємств - Скоцик

Ліквідація спрощеної системи оподаткування призведе до нової хвилі закриття підприємств - Скоцик
Лідер Аграрної партії нагадав, що Україна входить у топ-25 країн з найвищими податками

Віталій Скоцик прокоментував намір радників з підтримки реформ в Україні скасувати спрощену систему оподаткування для юридичних осіб

В умовах економічної кризи ліквідація спрощеної системи оподаткування спровокує скорочення кількості підприємств і втрату робочих місць. Про це заявив лідер Аграрної партії України Віталій Скоцик, коментуючи намір стратегічної групи радників з підтримки реформ в Україні на чолі з Лєшєком Бальцеровичем та Іваном Міклошем включити в пакет реформ скасування спрощеної системи оподаткування для юридичних осіб.

«За останні роки кількість підприємств уже скоротилася на 250 тисяч, 4 мільйони українців виїхали на роботу за кордон. Ліквідація спрощеної системи оподаткування означатиме, що підприємства і далі закриватимуться, і люди втрачатимуть змогу прогодувати себе і свої сім’ї», - зазначив Віталій Скоцик.

Лідер Аграрної партії нагадав, що Україна і так входить у топ-25 країн з найвищими податками.

«Нещодавно Всесвітній економічний форум опублікував рейтинг конкурентоспроможності країн. Україна посіла 21 місце серед держав з найвищими податковими ставками. Здавалося б, із цього треба робити висновки. І замість «закручування гайок» давати стимули, щоб підприємства могли працювати, нарощувати виробництво. Натомість ми бачимо лише намір «витиснути останнє» з тих, хто ще дихає», - говорить Віталій Скоцик.

Політик наголосив, що країні вдасться подолати кризу лише тоді, коли у владі будуть менеджери, здатні мислити стратегічно, а не «фіскали», які думають лише про «латання дірок» у сьогоднішньому бюджеті.

«Погляньмо на історію – як боролись із кризами різні країни. Коли Маргарет Тетчер стала прем'єром Великої Британії, то сказала: «Таке враження, що це не ми виграли Другу світову війну, бо темпи економічного розвитку в Японії — 10%, у Німеччині — 6%». Почала із зменшення податкового тиску. Те саме робив Рональд Рейган. Те саме робили у Сінгапурі і Грузії. Поки українські чиновники мислитимуть критеріями збільшення податків – економіка задихатиметься. Розглядати підвищення податків можна в умовах, коли економіка стабільно зростає, але не раніше», - зазначив Віталій Скоцик.

За його словами, ресурс для наповнення бюджету треба шукати не в додаткових поборах з підприємців, а в знищенні корупційних бар’єрів.

«Ми – одна з найбагатших країн світу. Ми володіємо 25% світових чорноземів, у нас 120 видів корисних копалин. Єдине, що нам потрібно – це подолання корупції і забезпечення зрозумілих, прозорих і головне - стабільних правил гри. Податки повинні стимулювати розвиток виробництва і, разом з тим, вони мають бути прогнозовані, щоб бізнес міг планувати на 5-10 років вперед. Під час економічного спаду не варто ламати те, що працює, і не вимагає інвестицій з боку держави», - говорить Віталій Скоцик.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: