Лише 9% українців схвалюють результати Мінських домовленостей - опитування

Лише 9% українців схвалюють результати Мінських домовленостей - опитування

Більшість українців вважають, що питання про статус окупованих територій необхідно виносити на всеукраїнський референдум

Лише кожен 11-й громадянин України (9,2%) позитивно оцінюють результати Мінських домовленостей щодо ситуації на Донбасі. Про це свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова.

Близько третини опитаних (30,2%) оцінюють результати Мінських домовленостей негативно і трохи більше - 32,6% – нейтрально. 16%  респондентів відповіли, що нічого не знають про ці домовленості, а 12,1% опитаних вагалися з відповіддю.

Відносна більшість респондентів (42,3%) вважають, що питання про статус тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей  необхідно виносити на всеукраїнський референдум. Не підтримують таку ідею 33,2% опитаних, а решта (24,4%) не визначилися.

Якби відбувався референдум  про статус тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, то половина населення (49,6%) взяла б у ньому участь, чверть населення (25,5%) – не взяла б, а ще чверть опитаних (24,4%) не визначилися.

Респондентам ставилося питання, як би вони проголосували, якби відбувався референдум  про статус тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей і треба було обрати один з двох варіантів дій української влади щодо тимчасово окупованих територій: надання цим територіям особливого статусу чи офіційне визнання окупації цих територій та їх ізоляція. Абсолютна більшість тих, хто взяв би участь у референдумі (53,6%) підтримали б офіційне визнання окупації цих територій та їх ізоляцію до встановлення офіційного контролю над цими територіями з боку України. 29,6% підтримали б надання цим територіям особливого статусу, амністію для учасників сепаратистських рухів, які не скоїли тяжких злочинів,  та проведення виборів до встановлення офіційного контролю над цими територіями з боку України. Решта (16,8%) не визначилися з відповіддю.

Дослідження проводилося з 18 по 23 листопада 2016 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2015 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що в обговоренні «дорожньої карти» з Росією немає згоди щодо всіх принципових питань.

Як відомо, через те, що мінські домовленості практично не визначають послідовності виконання їхніх пунктів, керівники держав «нормандського формату» – України, Німеччини, Франції і Росії – домовилися, що голови МЗС цих країн мають підготувати «дорожню карту», яка узгодила б цю послідовність виконання пунктів усіх трьох головних мінських угод: Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року і Мінського комплексу заходів від 12 лютого 2015 року.

При цьому, за словами Києва, головною метою має бути домогтися від Росії виконання її зобов’язань за всіма цими мінськими угодами, включно з графіком і відповідальністю за виконання. Київ також наполягає на тому, що політичні питання неможливо виконувати до виконання питань безпеки.

Москва ж заявляє, що вимагає від України швидкого поступу до політичних аспектів мінських угод – таких, як місцевих виборів на цій території і «амністії» бойовиків, – іще до вирішення безпекових і гуманітарних питань – таких, як виведення з окупованих територій російських військ і озброєння, роззброєння незаконних збройних формувань, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи передачі непідконтрольної нині Києву ділянки українсько-російського кордону під контроль ОБСЄ.

У серпні президент України Петро Порошенко повідомляв, що Київ не контролює понад 409 кілометрів кордону з Росією на Донбасі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: