Лише половина українців може назвати точну дату аварії на Чорнобильській АЕС

Лише половина українців може назвати точну дату аварії на Чорнобильській АЕС
Найбільше опитаних покладають вину за аварію на керівництво та персонал станції
Фото: eurosolidarity.org

Близько 70% мешканців країни пам'ятає лише рік трагедії

Майже 70% українців памʼятають рік аварії на Чорнобильській АЕС, однак значно менше може назвати точну дату трагедії. Про це свідчать дані всеукраїнського опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 13-15 квітня

Більшість респондентів (69%) змогли пригадати принаймні рік, в якому відбулася аварія. Проте, точну дату знають лише трохи більше половини опитаних (52%).

Незважаючи на те, що опитування проводилось у дати, близькі до роковин аварії, більше третини населення України (31%) не змогли пригадати рік аварії.

У порівнянні з опитуванням, яке проводилося рік тому, частка українців, які змогли пригадати точну дату аварії на ЧАЕС зросла з 40% до 52%, а частка тих, хто знає принаймні рік майже не змінилася (опитування 2020 року зафіксувало 68% таких українців).

Дещо більше чоловіків, ніж жінок знають хоча б рік, коли трапилася трагедія – 73% серед чоловіків та 66% серед жінок (розбіжність значуща на рівні 0,01), але рівень обізнаності щодо точної дати в розрізі статей майже не відрізняється.

Рівень обізнаності щодо року аварії нижчий серед молодшого покоління (тільки 51% респондентів змогли назвати правильну відповідь) та приблизно однаковий у респондентів віком від 30 років. Українці віком 50 – 69 років (на час аварії їм було від 15 до 34 років) найкраще знають точну дату.

Найбільше респондентів (36%) вважають, що причиною аварії були помилки керівництва та/або персоналу станції. Ще 26% опитаних ймовірною причиною аварії називає поєднання недоліків будівництва та помилок персоналу. Приблизно однакова частка респондентів, які вважають, що до аварії призвели помилки, допущені при проектуванні та/або будівництві станції (11%) та нещасний випадок (8%).

Опитування проводилося 13-15 квітня 2021 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитано 2001 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим та ОРДЛО). Вибірка репрезентативна для дорослого населення України. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,4%.

Нагадаємо, що чергова річниця катастрофи на ЧАЕС відзначалася 26 квітня, з цієї нагоди президент Володимир Зеленський нагородив орденами та медалями 18 ліквідаторів.

В той же день Держінспекція з ядерної та радіаційної безпеки регулювання видала ДСП «Чорнобильська АЕС» ліцензію на експлуатацію нового сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП – 2).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: