Луценко: Суд у Гаазі визнав достатніми докази воєнних злочинів РФ

Луценко: Суд у Гаазі визнав достатніми докази воєнних злочинів РФ
Російські військові злочинці

Далі будуть офіційні процедури Міжнародного кримінального суду і офісу прокурора

Україна надала Міжнародному кримінальному суду докази воєнних злочинів Росії проти України, і МКС визнав їх достатніми. Про це заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

«Учора в офісі прокурора МКС ми розглядали докази того, що під час подій поблизу Іловайська Російська Федерація ввела регулярні сили збройних сил РФ у тил наших військ, порушила домовленість про «зелений коридор» для відступу наших військових, які іноді перебували в меншості в 18 разів, а також маскувала свою техніку під українську», – сказав він журналістам у Гаазі.

Луценко також зазначив, що серед злочинів Росії проти України українська сторона надала дані про позасудові страти, катування, викрадення людей, розстріли на місці. «Усе це підпадає під визначення воєнного злочину і злочину проти людяності. Наші докази визнано дуже серйозними. Далі будуть офіційні процедури МКС і офісу прокурора. Вони можуть тривати досить довго», – розповів він.

Генпрокурор уточнив: «Ми говоримо про необхідність розгляду ролі міністра оборони РФ, 18 генералів, 2 адміралів та ще деяких чиновників ЗС РФ, які, за даними нашого слідства, причетні до розв'язування війни на території України, порушення Женевських угод, що призвело до воєнних злочинів і злочинів проти людяності».

Нагадаємо, 18 листопада Луценко, звітуючи про загальні результати діяльності в розслідуванні злочинів проти нацбезпеки України і агресії Росії, заявив, що військова прокуратура підозрює десятки росіян, зокрема 14 генералів, адміралів і двох полковників у злочинах проти нацбезпеки України, а за воєнну агресію вже засуджено 16 людей

Луценко також заявляв, що Україна може вести судову справу проти Віктора Януковича і без залучення Міжнародного кримінального суду в Гаазі, однак для цього ще потрібно ухвалити законодавчі зміни про особливості заочного розслідування організованих злочинних угруповань.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: