Марш рівності у Києві. Онлайн-трансляція

Марш рівності у Києві. Онлайн-трансляція
КиївПрайд-2017

Борці за права меншин пройдуть центральними вулицями столиці

1:32 Відео, як учасники ходи організовано полишають площу Льва Толстого. 

11:13 Відео з яскравими учасниками прайду. Така платформа на ЛГБТ-заходах застосована вперше в Україні.

11:08 Поліція організовано вивозить учасників ходи. Маленькі групи полишають площу Льва Толстого на автобусах. Попереду автобуса їде патрульна машина, позаду - автобус з поліцією.

10:54 Відео з ходи. Траспарант тримає євродепутат Ребекка Хармс. 

10:49 Поліція не повідомляє про жодні інциденти протягом ходи.

10:46 Декотрі учасники маршу розходяться по автобусах, частина йде в метро. 

10:44 Учасники Маршу досі знаходяться в очепленні поліції. 

10:42 Хода завершилась на площі Льва Толстого. Учасники очікують транспорт, щоб безпечно покинути місце проведення Маршу рівності.

10:38 Попереду ходи йдуть троє її противників.

10:36 Марш підходить до станції метро на площі Льва Толстого.

10:30 Поліція пояснила, чому учасники ходи змінили маршрут. «Учасники «Маршу рівності» змінили маршрут, аби уникнути сутичок із противниками заходу. Поліція стежить за правопорядком у місцях проведення всіх акцій і проводить превентивні заходи для забезпечення безпеки всіх учасників», - сказано в повідомленні столичної поліції.

10:29 За попередніми даними поліції, участь у заході беруть близько 2500 осіб.

10:28 Учасники Маршу рівності скандують «Україна вільна країна!». Співають гімн України.

10:27 Націоналісти, що виступали проти маршу, залишилися на Володимирській. Їх близько 100. Вони оточені поліцією.

10:25 Колона звернула на вул. Терещенківську. 

10:24 Учасники маршу скандують «Права людини понад усе», «Україна, Європа, КиївПрайд».

10:19 З’явилося відео з радянською музикою, яка лунала вранці з колонок, що були встановлені на перехресті бульвару Шевченка і вул. Володимирської противниками Маршу.

10:17 Голова колони. 

10:14 Учасники Марші рівності розпочали ходу. Маршрут ходи був змінений. Зараз учасники йдуть по бул. Шевченка.

10:12 На марші помічені одягнені в яскравий одяг люди зі строкатим макіяжем.

10:10 З іншого боку біля червоного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка зібралося близько 150 противників маршу.

10:07 На Марші зібралося близько 500 учасників. Серед них багато іноземців.

10:01 Євродепутат Ребекка Хармс завітала на прайд, як і посол Канади Роман Ващук.

9:55 Учасники Маршу формують колону, яку щільно охороняють правоохоронці. Попереду неї подвійний кордон.

9:53 Під час проходження кордону поліції біля станції метро «Університет» у молодих людей виявили курячі яйця та зеленку.

9:52 Учасники вигукують «шлюб ніколи нас не звільнить». 

9:45 На Марш рівності завітали супергерої.

9:42 Повідомляє поліція Києва. Близько 100 учасників акції проти проведення Маршу рівності біля парку імені Тараса Шевченка безперервно ходять по пішохідному переходу та утворили ланцюг.

9:37 На вході на Марш (біля Будинку учителя) активісти роздають усім бажаючим райдужні прапорці.

9:35 Учасники Маршу продовжують збиратися. 

9:32 Перші учасники прайду розгорнули банер Маршу. 

9:30 На Марші помічена кінна поліція.

9:18 Поліція вилучила газові балончики у двох хлопців.

8:53 Майдан Незалежності порожній. Патріоти провели свою акцію і пішли. Кореспонденти «Главкому» повідомляють, що учасників акції було 200 – 300. Вони знаходились на Майдані не більше 40 хвилин.

8:48 Противники Маршу демонстративно розтоптали прапор ЛГБТ.

8:43 Поліція бажає учасникам заходу, які проходять на місце збору, «гарного свята», повідомляє кореспондент «Главкому».

8:32 Депутат Верховної Ради і зірка Facebook Віталій Чепінога пропонує «тролити» російське посольство.

8:24 Безпеку у метро забезпечують охоронці у бронежилетах.

8:11 Центр Києва, де має проходити Марш рівності, вільний для пішоходів. Для безпеки учасників маршу встановили металошукачі, через які можна потрапити до місця збору біля Будинку вчителя. 

Сьогодні у Києві пройде черговий Марш рівності. Щороку у червні по всьому світі на таких заходах члени ЛГБТ-спільноти заявляють про свої права.

Історична довідка

Історія українських гей-прайдів коротка: 2014 року гей-прайд не проводили, бо влада відмовилась гарантувати безпеку учасникам, а  2015-го учасників маршу закидали петардами, декілька з них були побиті, постраждало дев'ять правоохоронців. Минулого року все пройшло без ускладнень, але певності, що так буде і в неділю, у організаторів немає.

Учасників КиївПрайду-2016 відвозять у безпечне місцеУчасників КиївПрайду-2016 відвозять у безпечне місце

Минулого року задля безпеки учасників поліція забезпечувала навіть безперешкодний від’їзд учасників маршу на метро. У вагонах знаходились тільки учасники ходи і поліцейські. Учасники прайду співали гімн України.

КиївПрайд-2017

Цього року довжина проходження маршу збільшилась: минулого року було 750 м, цього року - 1,2 км. Маршрут ходи проляже від перетину вулиць Богдана Хмельницького і Володимирської, далі між Національним університетом ім. Шевченка і пам’ятником Шевченку по вул. Володимирській, потім по вулиці Льва Толстого до однойменної площі.

Організатори Маршу рівності очікують до 5 тисяч учасників та розраховують на те, що до охорони громадського порядку буде залучено не менше 6 тисяч правоохоронців. Також організатори підготували 50 волонтерів, які будуть організовувати колону та слідкувати за тим, щоб усередині самої колони Маршу рівності не було провокацій.

Цьогоріч у заході очікується участь європейських та українських політиків. Зокрема про свій намір заявила відомий депутат Європарламенту Ребекка Хармс. Минулого року вона також брала участь у прайді, як і інші два депутати Європарламенту та семеро депутатів Верховної Ради.

Націоналісти та радикали проти

Про своє несприйняття Маршу рівності сповістили у Радикальній партії Олега Ляшка. Ігор Мосійчук висловив жаль з того приводу, що в Україні досі на законодавчому рівні не переслідується «пропаганда сексуальних збочень».

У п’ятницю близько 20 супротивників руху ЛГБТ пікетували у Києві Малу оперу, де проходило відкриття «КиївПрайду 2017». Акції заплановані і на сьогодні. Зокрема, політичні партії «Правий сектор» і «Всеукраїнське об'єднання «Свобода» обіцяють зранку провести захід проти Маршу рівності. Акція пройде на Майдані Незалежності.

В «Правому секторі» не виключають, що серед учасників акції можуть виявитися прихильники насильницьких методів, однак заявляють, що у разі прояву насильства відповідальність повинні нести організатори «Маршу рівності» як провокаційного заходу.

Член правління та радник з безпеки КиївПрайду Зорян Кісь вважає цілком реальними загрози з боку радикальних сил, які ті можуть нести для учасників маршу. Водночас він упевнений, що гомофобія – це хвороба суспільства, яку без провокацій не вилікувати.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: