Майже половина місць у вузах цього року будуть бюджетними

Майже половина місць у вузах цього року будуть бюджетними

6 липня уряд затвердив обсяги державного замовлення

Вступна кампанія до вищих навчальних закладів розпочнеться у понеділок, 11 липня. Документи, як і минулого року, необхідно подавати в електронному вигляді. Про це на прес-конференції сказала міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.
«У понеділок, 11 липня, розпочинається основний етап вступної кампанії до вищих навчальних закладів. Позаду зовнішнє незалежне оцінювання. І розпочинається подача документів. Конкурсний відбір вступників і проведення вступних випробувань - там, де вони передбачені», - сказала вона.
За її словами, особливістю цієї кампанії, як і попередньої, є те, що всі документи подаються в цифровому вигляді. «Ті абітурієнти, які відчувають труднощі з тим, як зареєструватися, можуть прийти у будь-який вищий навчальний заклад, де є консультаційні пункти, і їм допоможуть подати всі ці документи в електронному вигляді», - сказала міністр.
Самостійно вони можуть зареєструвати свої заяви на сайті ez.osvitavsim.org.ua. Крім того, детальна інформація про вступну кампанію є на сайті Міносвіти.
Гриневич нагадала про те, що 6 липня уряд затвердив обсяги державного замовлення. Цього року вони збільшені, зокрема, для молодшого спеціаліста. «В 2016 році здійснюється останній набір на молодшого спеціаліста як один зі ступенів вищої освіти. Ми маємо проблеми на місцях з фінансування професійно-технічних навчальних закладів. І якщо на місцях виникне ситуація, що буде зменшено регіональне замовлення, яке має бути в тому обсязі, що ми довели до регіонів, якщо воно не буде виконано, це може відкрити можливості для вступу 9-класників для здобуття освіти молодшого спеціаліста», - пояснила міністр.
Саме тому, додала вона, збільшено кількість місць молодшого спеціаліста на 10%.
Обсяг державного замовлення зріс також унаслідок збільшення замовлення на технічні та аграрні спеціалізації молодшого спеціаліста і в цілому на інші щаблі.
Кількість спеціальностей, що мають відношення до Міністерства оборони та Міністерства охорони здоров’я, також зросли за обсягом. Це пов’язано з подіями у нашій країні, які відбуваються через російську агресію.
В цілому показники загального обсягу прийому на підготовку фахівців наукових та науково-педагогічних кадрів передбачено у кількості 245 тисяч осіб. З них за денною формою навчання орієнтовно 217 тисяч осіб.
«Таким чином, складається ситуація, що орієнтовно 50% тих студентів, які потраплять до вищих навчальних закладів, зможуть навчатися за кошти бюджету. Тому це є достатньо оптимістична інформація для наших абітурієнтів», - зазначила урядовець.
«Для нас головне завдання і цінність кампанії 2016 року, щоб цей доступ був справедливий», - наголосила вона.
Так, за словами Гриневич, абітурієнт під час вступної кампанії має право подати документи до 15 ВНЗ, визначивши при цьому їх пріоритетність. Далі - працюватиме автоматизована система.
«Крім цього, справедливість для нас полягає в тому, що є частина українських громадян, які у зв’язку з подіями, що переживає наша країна в останні роки, опинилися поза системою української освіти. Зокрема, це окупований Крим і непідконтрольні території та лінія розмежування. Ці діти були в нерівних умовах щодо підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання порівняно з випускниками, які навчалися в Україні», - сказала Гриневич, запевнивши, що цю проблему також вдалося вирішити.
Джерело: Укрінформ

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: