Медведчук побачив, що відносини України та ЄС не стали партнерськими

Медведчук побачив, що відносини України та ЄС не стали партнерськими

Медведчук назвав результати саміту Україна – ЄС ілюзією перемоги

Після закінчення саміту Україна – ЄС в українців залишилося більше питань, ніж відповідей. Для ЄС Україна була і залишається європейською країною виключно за географічною ознакою. Таку думку у своєму блозі висловив лідер Громадського руху «Український вибір – Право народу» Віктор Медведчук.

«Чергове перенесення безвізового режиму, торги з приводу скасування мораторію на експорт лісу-кругляка, провал підписання угоди з Європолом змусили навіть прихильників євроінтеграції заговорити про «єврозраду». І хоча ще не так давно глава представництва ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі заявляв, що Київ повинен вирішити два питання для відновлення надання фіндопомоги («перше – це скасування заборони на експорт лісу, і друге – це відновлення виплат соціальної допомоги внутрішнім переселенцям»), обіцянки Києва не «впроваджувати законодавство із введення заборони на експорт деревини» виявилося достатньо, щоб розблокувати питання з фінансуванням. Питання виплат жителям Донбасу відійшло на другий план», – пише політик.

У такому розвитку подій, на думку Медведчука, нічого екстраординарного і непередбачуваного немає: європейці ніколи не приховували ані свого прагматизму, ані утилітарного ставлення до України.

«Вимога ЄС відновити поставки лісу-кругляка (що суперечить національним інтересам України) в Києві не викликала обурення. Чого не скажеш про чергове перенесення безвізу. Тут уже обурилися навіть українські чиновники, які застигли в сервільному прогині перед Брюсселем. Міністр закордонних справ Павло Клімкін, який ще за день до саміту обіцяв безвіз до кінця поточного року, заговорив про «інституційну слабкість» ЄС», – зазначив лідер «Українського вибору».

Бажання ЄС тримати свої кордони закритими політик вважає більш ніж закономірним.

«Заяви голови Європарламенту Мартіна Шульца про те, що Франція, Бельгія, Німеччина, Італія і низка інших країн мають сумніви, а тому блокують відповідне рішення, стали холодним душем для Києва. На тлі подібних заяв Мартіна Шульца, який визнав, що не має наміру балотуватися на пост глави Європарламенту (це звільняє його від обов'язку бути вкрай політкоректним), спічі голови Єврокомісії Жан-Клода Юнкера і президента Європейської Ради Дональда Туска більше були схожі на політичні реверанси», – пояснив Медведчук.

Саміт Україна – ЄС, вважає він, став черговим доказом того, що відносини України і Євросоюзу так і не стали партнерськими.

«Сьогодні, як і півтора року тому, слова голови Єврокомісії дуже актуальні: «Україна... вже давно є членом європейської сім'ї, але ще не є членом Євросоюзу. Бути членом сім'ї і членом організації – дві різні речі», – підсумував Медведчук.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: