Медведчук прокоментував підсумки зустрічі «Нормандської четвірки»

Медведчук прокоментував підсумки зустрічі «Нормандської четвірки»

Зустріч «нормандської четвірки»

Медведчук вважає, що альтернативи Мінським угодам немає

Цілком очевидно, що Європа не сприймає агресивну риторику політичних сил, які намагаються розпалити конфлікт на Донбасі з новою силою, загострити протистояння в українському суспільстві. Так лідер руху «Український вибір – Право народу» Віктор Медведчук прокоментував підсумки зустрічі «Нормандської четвірки» в Берліні.

«Можна, звичайно, говорити, що конкретних документів за підсумками зустрічі підписано не було, що сторонам ще слід вести складну і вкрай напружену роботу зі створення «дорожньої карти» (як зазначається, вона стане «основним документом з імплементації всіх Мінських угод» – від 5 вересня 2014 року, меморандуму від 19 вересня 2014 року і від 12 лютого 2015 року), однак заяви, що пролунали на прес-конференції за підсумками «нелегкої розмови», яка тривала більше чотирьох годин, говорять багато про що», – вважає Медведчук.
Перш за все, на його думку, учасники зустрічі підтвердили прихильність Мінським угодам, визнавши їх безальтернативними і єдино можливими для мирного врегулювання на Донбасі.
«І це однозначна і категорична відповідь «партії війни», що активізувалася в Україні, представники якої вимагають, щоб Київ вийшов з Мінського процесу», – наголосив Медведчук.
На його думку, висуваючи все нові умови, визнаючи одні пункти угод і відмовляючись виконувати інші, представники «партії війни» ігнорують «Комплекс заходів з виконання Мінських угод», який так і називається, тому що є системним, комплексним документом.
«Йдеться про чотири стратегічно важливих закони – «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» і «Про недопущення переслідування і покарання осіб – учасників подій на території Донецької та Луганської областей» (цей закон необхідний для того, щоб розблокувати процес обміну утримуваних осіб та провести обмін в форматі «всіх на всіх»), про внесення змін до Конституції України, а також про закон щодо проведення виборів на Донбасі», – нагадав Медведчук.
Зустріч у Берліні, впевнений він, дала можливість налагодити діалог, необхідний для активізації виконання Мінських угод, а тому для реалізації цього завдання всі сторони повинні докласти максимум зусиль.
Нагадаємо, Віктор Медведчук є спецпредставником з питань гуманітарного характеру в рамках роботи Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях.
У червні 2014 року федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель запропонувала призначити Медведчука посередником для забезпечення діяльності роботи Тристоронньої контактної групи.

Нагадаємо, 19 жовтня відбулась зустріч глав держав у «нормандському форматі» (Україна, Німеччина, Франція, Росія) в Берліні (Німеччина).

Переговори вели президент Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, президент Росії Володимир Путін і їхні делегації.

Зустріч завершилася о 00:15 четверга за Києвом.

Почалися переговори з півгодинним запізненням через затримку російської делегації. Планувалося, що зустріч у Берліні щодо України завершиться вже о 22:00 за київським часом. На зустрічі Порошенко не потиснув руки Путіну.

Президент України Петро Порошенко повідомив, що Росія підтримала розміщення поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.

Як заявив радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, на сьогодні існує високий ризик вторгнення Російської Федерації в Харківську область.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: