Меркель не бачить шляху скасування Brexit

Меркель не бачить шляху скасування Brexit

Канцлер вважає рішення Великої Британії незворотнім

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що не бачить «ніякого способу повернути» рішення британських виборців покинути Європейський союз. Водночас вона заявила, що лідери ЄС дадуть Великобританії деякий час, щоб розпочати процес виходу з блоку.
Після зустрічі лідерів ЄС в Брюсселі 28 червня, на якій прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон висловив жаль з приводу Brexit, Меркель заявила, що це «сумне рішення» не дає все ж підстав «видавати бажане за дійсне».
Кемерон запевнив, що попри результати голосування, його країна не відвернеться від Європи і прагне будувати міцні сусідські взаємини.
Кемерон погодився з думкою Меркель, що голосування не може бути скасоване, незважаючи навіть на вуличні протести тисяч людей в Лондоні проти Brexit 28 червня.
«Я вклав всі думки, серце і душу, щоб втримати Великобританію в ЄС, але у мене не вийшло», – сказав Кемерон, додавши, що саміт ЄС 28-29 червня є для нього останнім.
Меркель та інші лідери ЄС заявили, що оскільки уряд Кемерона не підготував план виходу країни з ЄС, то Британії можуть виділити певний час, щоб вже нове керівництво змогло почати процес виходу.
«Європа готова почати процес розлучення хоч сьогодні», – заявив голова Європейської ради Дональд Туск. За його словами, він розуміє, що потрібен час, «поки вляжеться пил» в Великобританії і будуть ухвалені наступні кроки.
Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер висловив здивування, що ніхто в Британії не мав плану виходу з ЄС, навіть ті, хто вів кампанію за те, щоб піти. Водночас Юнкер сказав, що у Британії «немає місяців на роздуми», і з активізацією статті 50 Лісабонського договору процедура виходу має розпочатися щойно наступник Камерона вступить на посаду на початку вересня.
За обідом з іншими лідерами ЄС, Кемерон закликав їх розглянути питання про реформування правил ЄС про свободу пересування і централізацію економіки.
Але президент Франції Франсуа Олланд рішуче відкинув пропозицію, заявивши, що постійний доступ до єдиного ринку ЄС якраз і залежить від чотирьох «принципів свободи» – пересування товарів, капіталу, працівників і послуг.
«Якщо вони не хочуть вільного пересування, вони не будуть мати доступу до єдиного ринку», – сказав Олланд.
На останньому для Кемерона саміті ЄС його лідери дали зрозуміти, що займатимуть жорстку позицію в переговорах з Великобританією через Brexit, і це буде «запобіжником» для інших членів ЄС, охочих взяти приклад з Лондона.
«Той, хто йде з сім'ї, не може розраховувати на ті ж привілеї, що й раніше, не маючи також і зобов'язань», – сказала Меркель. Вона пообіцяла докласти максимум зусиль, щоб не допустити роз’єднання ЄС.
Жан-Клод Юнкер, в свою чергу, повідомив, що заборонив комісарів проводити будь-які таємні переговори з Великобританією, поки Лондон не виконає пункт виходу, який дає йому на це 2 роки.
23 червня на референдумі у Великій Британії за вихід з ЄС проголосували 52% виборців, це майже 16 з половиною мільйонів громадян; прихильники членства в Євросоюзі набрали 48%.
Джерело: Радіо Свобода

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: