Мільярд для «Нашої ряби»: половину усіх дотацій та пільг у бюджеті-2017 можуть віддати птахівництву

Мільярд для «Нашої ряби»: половину усіх дотацій та пільг у бюджеті-2017 можуть віддати птахівництву
«Наша ряба» є дочірнім підприємством Миронівського хлібопродукту

«Нашій рябі» таке фінансування допоможе розширити виробництво

Уряд хоче подарувати аграріям 4 млрд грн з державного бюджету, з яких 2 млрд грн повинні піти на птахівництво. Про це в коментарях та офіційних пропозиціях кажуть представники Мінфіну та захисники аграрного бізнесу у Верховній Раді. Попередній розрахунок свідчить, що із цієї суми приблизно 1 млрд грн може отримати одна компанія — «Миронівський хлібопродукт», пише «Економічна правда».

Як відомо, МВФ вимагає від України з 2017 року повністю скасувати спецрежим для аграріїв, який дозволяє їм не платити ПДВ. У той же час фонд не проти дотацій. Аграрії ж знайшли вихід: запропонували виплачувати їм дотації в розмірі сплаченого ними ПДВ.

Видання наводить дані щодо сплаченого аграріями ПДВ у 2014 році:

attak2_01

Тобто, більше половини всіх дотацій та пільг пропонується надати птахівництву.

Ось так виглядає структура ринку м'яса птиці за даними 2013 року.

«Миронівський хлібопродукт» — 51,6% (концерн належить олігарху та другу президента Петра Порошенка Юрію Косюку.)

Комплекс «Агромарс» — 14,9%.

Птахокомплекс «Дніпровський» — 5,4%.

«Агро-овен» — 5,1%.

Володимир-Волинська птахофабрика — 3,6%.

«Улар» — 2,4%.

«Губин» — 1,5%.

«Артбудінвест» — 1,3%.

«Бершадський» — 1,2%.

«Агроукрптаха» — 1,1%.

Таким чином, робить висновок видання, МХП у 2017 році може отримати щонайменше 1 млрд грн. «Непоганий бонус для компанії, у якої чистий прибуток за січень-вересень 2016 року становив «копійчані» 86 млн дол.», - зазначає видання. Для фінансування ще 40-50 млн дол прибутку для МХП пропонується додатково збільшити фіксований податок для аграріїв, встановити мінімальний платіж за землі, не здані в оренду, та порізати інші бюджетні витрати. Наприклад - відмовитися від пільгового кредитування, підтримки хмелярства та іншого кредитування фермерства.

Як відомо, птахофабрика «Наша ряба» є дочірнім підприємством Миронівського хлібопродукту -  найбільшого українського виробника м’яса птиці.

Як повідомлялось, МХП планує розширювати виробництво. Протягом наступних кількох років потужності вирощування птиці мають подвоїтись, у планах побудувати ще один комплекс для забою птиці. Вже зараз будують ще один виробничий комплекс – «Бригада №13». Затверджено будівництво двох інших виробничих комплексів.

Як писав «Главком», німецькі журналісти, які опублікували матеріал про курячий бізнес в Україні, були вражені його масштабами. Приміром, пишуть вони, найбільшою птахофабрикою Європи є Вінницька птахофабрика (дочірнє підприємство «Миронівського хлібопродукту»). За рік вона виробляє 440 тис. тонн пташиного м’яса. На цій птахофабриці щорічно забивають 110 мільйонів голів, що перевищує показники усієї Баварії та Баден-Вюртембергу, разом узятих.

Читайте також статтю «Главкома» «Один в полі воїн. Як «Наша ряба» і мільярдер Косюк жінку з села до Лондона довели»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: