Міністр юстиції розказав, кому треба дякувати за повернення Савченко

Міністр юстиції розказав, кому треба дякувати за повернення Савченко

Це не лише заслуга політичних перемовин

Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що звільнення з російського полону української льотчиці, народного депутата Надії Савченко – це не лише заслуга політичних перемовин, але й президента Петра Порошенко. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».
«Те, що Надія Савченко повернулась в Україну – це заслуга політичних перемовин і особисто, це я кажу без перебільшення, президента. Класичні юридичні механізми навряд чи б спрацювали. Перебування Наді на території Росії фактично як заручника – це була політична воля керівництва Російської Федерації. Те, що вона вже вдома, – це перемога», - наголосив він.
Що ж до того, чи було повернення Савченко свого роду обміном на помилування російських ГРУшників президентом, Петренко відповів відкрито: «До російських ГРУшників був застосований механізм помилування президентом як таких, що отримали вироки на території України. І аналогічний механізм був застосований іншою стороною до Надії. Та в таких делікатних ситуаціях, коли йдеться про повернення наших громадян-політв’язнів, юридичний механізм завжди є предметом кінцевої дипломатичної домовленості.»
Однак справа українських політичних в’язнів у РФ не обмежується лише Надією Савченко, зазначив міністр. На даний момент у Росії все ще знаходиться багато безневинно засуджених громадян України. Серед них Станіслав Клих, Микола Карпюк, Олег Сенцов, Геннадій Афанасьєв, Юрій Солошенко, Олександр Кольченко.
Міністр юстиції акцентував, що українська влада у кількох напрямках працює над їхнім поверненням на Батьківщину: «У цих справах ми рухаємося паралельно і в юридичному напрямку – Мін'юст подає запити щодо повернення їх на територію України, і в політичному – ведуться дипломатичні перемовини. За яким механізмом людина повернеться – питання другорядне.»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: