Міжнародна ізоляція Москви стрімко поглиблюється – The National Interest

Міжнародна ізоляція Москви стрімко поглиблюється – The National Interest
Президент Росії Путін

Бомбардування Алеппо перекреслило всі дипломатичні здобутки Кремля

Ще влітку були очікування певного послаблення економічного тиску на Росію у сфері фінансів і заборони продажу технологій для видобутку енергоносіїв. Це б дозволило Москві відновити роботу над деякими замороженими проектами з 2017 року. В середині вересня віце-президент США Джозеф Байден застеріг, що європейська єдність у питанні санкцій може похитнутися. Однак дві подальші події не лише знищили цей тренд, а й, схоже, скасували всі дипломатичні перемоги, які Кремль вважав, що вже здобув, пише The National Interest.

Перша з них – це публікація звіту міжнародної слідчої групи щодо знищення малайзійського авіалайнера «Боїнг 777» на Донбасі. Він вказав на прямий зв'язок між ракетною системою, яка збила літак, і Росією. «Попри те, що Кремль продовжує полемізувати на тему цих висновків, звіт повернув центральну роль питанню про роль Москви у війні, яка триває на сході України. Два роки тому знищення малайзійського лайнера на Донбасі стало поштовхом для ЄС до запровадження більш жорстких санкцій проти Росії, попри опір з боку бізнес-лобі і урядів, які хотіли зберегти хороші відносини з Москвою. Зараз звіт про обставини знищення рейсу MH17 ускладнив пом'якшення санкцій», – ідеться у статті.

Видання зазначає, що будь-якому уряду Європи буде дуже тяжко зробити перший крок назустріч Москві. Хоча навіть до публікації звіту слідчих за лаштунками низка європейських урядовців хоч і висловлювали своє невдоволення санкціями проти Росії, жоден з них не був готовий накласти вето на продовження їх дії. Тепер така ймовірність ще зменшилася. ЄС, швидше за все, продовжить дію санкцій до середини 2017 року.

Другою обставиною, яка перекреслила російські плани, стала російсько-сирійська жорстока тактика розправи над опозиційними силами в Алеппо, яка багатьом нагадала Чеченську війну і Грозний. Тепер європейські лідери дедалі частіше вживають словосполучення «воєнний злочин», коли говорять про бомбардування, які в сирійському місті здійснює авіація Росії. Тепер триває обговорення можливості не лише продовжити санкції проти Росії, а й посилити їх, зважаючи на її поведінку не лише в Україні, а й у Сирії. Тим часом зростає ймовірність того, що Москві не вдасться отримати вигоду і від виходу Великобританії з ЄС.

Раніше існували припущення, що після виходу з європейського блоку Лондон не буде зобов'язаний дотримуватися спільної позиції щодо санкцій. А отже, Британія зможе стати головним посередником Росії у пошуках доступу до міжнародних фінансових ринків, зважаючи на американські і європейські обмеження на обмін технологіями. Однак міністр закордонних справ Борис Джонсон, якого раніше вважали «русофілом», тепер різко змінив риторику і застеріг Москву, що вона може стати «парією» через свою жорстокість у Сирії. Це свідчить про поглиблення проблем для Кремля у відносинах з Європою.

Як повідомлялося, федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель має намір виступати за посилення санкцій проти Російської Федерації через її дії в Сирії. Тема нових санкцій має обговорюватися на засіданні Європейської ради 20-21 жовтня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: