Молдова хоче на Генасамблеї ООН обговорити виведення військ РФ з Придністров’я

Молдова хоче на Генасамблеї ООН обговорити виведення військ РФ з Придністров’я

Російські війська в Придністров'ї

Фото: blackseanews

У Кишиневі переконані, що присутність військовослужбовців РФ є загрозою для підтримки міжнародного миру і безпеки

Молдова просить ООН включити питання про повне виведення російських військових з Придністров’я до порядку денного 72-ї сесії Генеральної Асамблеї.

Відповідний лист постійного представника Молдови при ООН Віктора Морару оприлюднено 22 серпня, повідомляє DW.

У Кишиневі переконані, що присутність військовослужбовців РФ «є загрозою для підтримки міжнародного миру і безпеки», наголошується в листі. Морару попросив ООН підтримати зусилля Молдови, спрямовані на завершення процесу «безумовного, упорядкованого і повного виведення іноземних збройних сил з її національної території».

Постпред Молдови при ООН навів у тексті звернення витримку з декларації ОБСЄ, прийнятої в 1999 році, в якій віталося «зобов’язання Російської Федерації завершити виведення російських сил з території Молдови до кінця 2002 року».

2 травня Конституційний суд Молдови визнав неконституційним перебування російських солдатів на території Придністровського регіону республіки.

30 липня уряд Молдови опублікував заяву, в якій звинуватив російських військових у Придністров’ї в симпатіях сепаратистському режиму, а Москву – в невиконанні низки двосторонніх і міжнародних угод про врегулювання конфлікту в регіоні.

«Операція з підтримання миру перетворилася в фактор збереження придністровського конфлікту, оскільки упередженість і симпатії російських миротворців до сепаратистського режиму в Тирасполі очевидні», – вказувалося в документі.

72-а сесія Генасамблеї ООН відкриється 12 вересня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: