МВС: Хакерську атаку на Україну планували щонайменше місяць

МВС: Хакерську атаку на Україну планували щонайменше місяць

Щоб запобігти зараженню комп'ютера небезпечним вірусом будь-якого типу, найкраще намагатися обмежувати свою цікавість і не відкривати листів, які приходять на пошту або в приват від незнайомих вам адресатів

Сьогодні об 11:00 проти нашої держави було розпочато масовану кібератаку з використанням модифікованої під Україну версії вірусу wannacry - cryptolocker. Про це написав радник міністра внутрішніх справ Антона Геращенка у Facebook

Лист, що містить вірус, надходив переважно поштою. За кілька днів і навіть тижнів до сьогодні. Атаку готували щонайменше місяць.

Листи, які надходили адресатам-резидентам України, були російською та українською мовами.

Організатори атаки добре знали специфіку розсилання службових листів в українському комерційному і державному секторі та маскували розсилання листів, що містять вірус, під виглядом ділового листування, яке з цікавості відкривали недосвідчені користувачі.

У програмному коді вірусу було закладено дату запуску: 27 червня об 11:00.

Кібератаку, кінцевою метою якої є спроба дестабілізації ситуації в економіці та суспільній свідомості України, було замасковано під спробу вимагання грошей у власників комп'ютерів.

Вірус зашифровує всі дані з жорсткого диска і вимагає викуп у сумі кількох сотень доларів.

Метою цієї тренувальної кібератаки (швидше за все, приуроченої до Дня Конституції України) є офіси банків, редакції засобів масової інформації, об'єкти зв'язку, транспорту, телекомунікації, енергетики.

Масованої атаки, зокрема, зазнали Укртелеком, "Київ" і "Дніпроенерго", Укрзалізниця, аеропорт "Бориспіль", Кабінет міністрів України.

Фахівці з кібербезпеки СБУ та Національної поліції працюють на ключових інфраструктурних об'єктах України з метою допомогти системним адміністраторам якнайшвидше відновити роботу комп'ютерних мереж.

Думаю, що за кілька днів роботу комп'ютерних мереж буде повністю відновлено.

Щодо кожного відомого факту зараження комп'ютерним вірусом буде розпочато кримінальне провадження.

Результатами розслідування наймасштабнішої кібератаки в історії України наші фахівці з кібербезпеки обміняються зі своїми іноземними колегами, для того щоб зробити наш світ більш безпечним у майбутньому.

Зрозуміло, що зловмисники, які запустили цю кібератаку, перебувають за межами України. Але рано чи пізно їхні особи буде встановлено, і вони стануть невиїзними з РФ.

Сьогоднішня кібератака, наймасштабніша в історії України, є не останньою.

Будуть й інші, оскільки війна в кіберпросторі, яка сіє страх і жах серед мільйонів користувачів персональних комп'ютерів і завдає прямого матеріального збитку через дестабілізацію роботи бізнесу і держорганів, це частина загальної стратегії гібридної війни Російської імперії проти України.

Така ж її частина, як і теракт, організований сьогодні російськими спецслужбами стосовно полковника ГРУ Максима Шаповала.

Раніше стало відомо, що комп’ютерний вірус атакував українські банки та Київенерго.

У Києві не можна скористатися картками для проїзду в метро.

Згодом у Службі безпеки України пояснили, що масові хакерські атаки на низку великих українських компанії могли бути організовані з території РФ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: