МЗС України засудило рішення Росії не видавати Сенцова і Кольченка як «російських громадян»

Як наголосили в МЗС, обидва засуджені укрїнці не зверталися за отриманням російського громадянств

Міністерство закордонних справ України засудило рішення Росії не передавати Україні її незаконно, як мовиться в заяві, засуджених громадян Олега Сенцова і Олександра Кольченка на тій підставі, що Росія вважає їх своїми громадянами.

Як наголосили в МЗС, обидва не зверталися за отриманням російського громадянства, а посилання Росії на те, що вони автоматично набули його внаслідок незаконної анексії українського Криму, прямо суперечать нормам міжнародного права і є відтак нечинними.

У Києві нагадали, що дії російської сторони щодо поширення громадянства Росії на громадян України, які живуть на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, є грубим порушенням норм і принципів міжнародного гуманітарного права та зобов’язань Росії як держави-окупанта, які випливають зі статті 45 Гаазької конвенції 1907 року та статті 47 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Відтак МЗС вкотре наголошує, що громадяни України, які живуть на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя і які добровільно не подавали клопотання про набуття іноземного громадянства, є виключно громадянами України і не можуть визнаватися ні громадянами Росії, ні особами з множинним громадянством.

«Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони припинити незаконні дії щодо примусового визнання Олега Сенцова та Олександра Кольченка російськими громадянами, а також забезпечити їхнє безумовне звільнення та повернення в Україну», – мовиться в заяві.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: