На дочасних виборах в Іспанії перемогла консервативна «Народна партія»

На дочасних виборах в Іспанії перемогла консервативна «Народна партія»
Газета.ру

Проте більшість вона самостійно сформувати не зможе. Країні загрожує коаліціада.

На дочасних виборах в Іспанії перемогу здобула консервативна «Народна партія». Політична сила прем‘єр-міністра Маріано Рахоя отримала 33% голосів, згідно з попередніми результатами після підрахунку майже всіх бюлетенів, передає «Euronews».

Таким чином, «Народна партія» здобула на понад 4% більше, аніж на виборах у грудні минулого року. За попередніми даними, правоцентристи збільшили кількість місць у парламенті з 123 до 137.

Утім, політична сила Рахоя не має 176 мандатів, необхідних для більшості у парламенті і самостійного формування уряду. Отже, переможці виборів знову змушені проводити коаліційні перемовини, передає телеканал.

Перша четвірка на виборах повністю повторила підсумки грудневого голосування. Слідом за консерваторами розташувались дві ліві політсили, які практично повторили свої попередні показники. Друге місце посіла Соціалістична робітнича партія, яка тривалий час була при владі, зокрема до і під час фінансової кризи. У соціалістів — 22,7%, що гарантує 85 мандатів.

На третій позиції — крайньоліве об‘єднання «Унідос-Подемос» з 21%, а це — 71 місце в парламенті. «Унідос-Подемос» (у перекладі «Об‘єднані-Можемо») сформоване злиттям нової крайньолівої партії «Подемос» і колишніх комуністів — партії «Об‘єднана лівиця».

Замикає чільний квартет нова центристська партія «Громадяни» — 13% і 32 депутатських мандати. Центристи втратили майже один відсоток порівняно з підсумками виборів півроку тому. Її лідер Альберт Рівера висловив готовність вести перемовини про коаліцію з «Народною партією», однак лише за умови, що на них йтиметься про проект розвитку для Іспанії, а не про розподіл портфелів в уряді. В такому випадку «Громадяни» підуть в опозицію, заявив Рівера.

Для Іспанії це вже другі вибори за останні шість місяців. За підсумками попереднього волевиявлення партіям не вдалося сформувати урядову коаліцію — вперше у новітній історії Іспанії. Ані «Народна партія», ані «Соцпартія» не змогли знайти партнерів для формування коаліції. Тому було оголошено дочасні вибори, а іспанці були змушені повернутися на виборчі дільниці.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: