На думку уряду Німеччини, постачання зброї Україні тільки зашкодить мирним переговорам по Донбасу, - дипломат

На думку уряду Німеччини, постачання зброї Україні тільки зашкодить мирним переговорам по Донбасу, - дипломат

Наразі питання постачання летальних озброєнь Україні не стоїть на порядку денному в Німеччині

Посол України в Німеччині Андрій Мельник в інтерв’ю «Главкому» розповів, що Берлін у питанні постачати чи Києву зброю, визначився давно і позицію свою сформулював ще на початку конфлікту у 2014 році.

«Наразі доводиться констатувати, що питання постачання летальних озброєнь Україні не стоїть на порядку денному в Німеччині. ФРН, з одного боку, наш ключовий політичний союзник, активно допомагає з реформами, з іншого є посередником між Україною та РФ. Іншими словами, якби Німеччина почала постачати нам озброєння, це б, на думку уряду, зашкодило б цій важливій функції, висловлюючись термінологією Бісмарка, «чесного маклера», - зазначив Мельник.

Дипломат підкреслив, що разом з тим, багато хто, зокрема в Україні, недооцінює визначальну роль, яку Німеччина відіграє як у військово-політичній, так і військово-технічній сфері.

«Ви не повірите, але на перший погляд стримана Німеччина робить нині для України набагато більше за переважну масу інших держав членів НАТО. Наведу кілька конкретних прикладів. По-перше, у Німеччині на лікуванні постійно перебувають наші військові герої АТО. Більше наших поранених, ніж ФРН, не прийняла жодна інша країна світу. Зокрема, 23 серпня, напередодні 25-ї річниці Незалежності, «повітряний шпиталь»  Luftwaffe на моє особисте прохання до керівництва Міноборони прибув до Києва і забрав на лікування до шпиталів Бундесверу шістьох наших хлопців. Загалом же Німеччина забезпечила інтенсивне лікування та реабілітацію 88 наших солдатів. А це лише з фінансової точки зору витрат на десятки мільйонів євро, не кажучи про шанс на нове життя для наших захисників. Я регулярно відвідую поранених і на власні очі бачив, як ті, кого привозили на носилках, додому поверталися власними ногами», - розповів посол.

Другий блок допомоги  – це навчання нашої армії. Мельник зауважив, що про це чомусь дуже мало говорять і пишуть.

«Ми торік започаткували цілу серію навчань у форматі «тренування для тренерів». Перший блок пройшов для наших військових хірургів для того, щоб знизити смертність солдатів на полі бою. В Баварії і містечку Фельдкірхен наших 25 вітчизняних лікарів пройшли інтенсивний курс надання невідкладної допомоги за стандартам НАТО, отримали відповідні сертифікати: тепер вони самі продовжують за цією методикою навчати колег. Цього літа у Кам’янці-Подільському, на базі нашого Центру розмінування Збройних сил, відбулися аналогічні тренінги для вітчизняних саперів. Більше місяця німецькі експерти навчали наших фахівців найкращих практик знешкодження і ліквідації вибухонебезпечних пристроїв. За приблизними оцінками, на Донбасі близько 4 тисячі квадратних кілометрів замінованої території! Повоєнна Югославія просто відпочиває. До речі, Берлін передав нам також відповідне саперне обладнання 50 міношукачів на 100 тис. євро», - повідомив дипломат.

Мельник також розповів, що до кінця року українська сторона у Німеччині проведе наступний подібний двотижневий семінар train the trainer у сфері стратегічних комунікацій на базі Центру оперативної комунікації Бундесверу у м. Маєн для 30 наших військових експертів. Крім того, на е прохання України Німеччина збільшила з 14 до 20 кількість військовослужбовців, які пройдуть тривале навчання у підрозділах Бундесверу.

«По-третє, маємо успішну співпрацю у сфері матеріального забезпечення наших Збройних сил. Зокрема, Німеччина надіслала сучасне обладнання для нашого військового шпиталю у Запоріжжі на 110 тисяч євро. Бундесвер передав нам ліків та медичних препаратів на 200 тис. євро. Найближчим часом отримаємо захисне оснащення, яке допоможе протидіяти загрозам від хімічної, біологічної та ядерної зброї.», - розповів Мельник.

Посол зазначив, що Україна й далі ні на мить не припиняє зусиль і продовжує переконувати, шукати союзників у різних політичних колах. Головний акцент радарні установки для виявлення артилерійських систем. На озброєнні німецької армії є комплекси Cobra чи BÜR. Такі системи дозволяють відслідковувати в радіусі 40 км ворожий артилерійський вогонь.

«Я кажу нашим німецьким друзям: у разі наявності таких систем можна було б реально вплинути на припинення російсько-терористичними військами щоденних обстрілів нашого війська і цивільного населення», - заявив дипломат.

Ще один приклад протитанкові системи «Мілан», які найближчими роками Бундесвер має оновлювати. Це оборонне озброєння було б для нашої країни важливим з метою стримування можливого масштабного наступу росіян.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: