На Сумщині через ботулізм до лікарні потрапили п’ять людей

На Сумщині через ботулізм до лікарні потрапили п’ять людей
В'ялена риба

38-річний фельдшер швидкої допомоги балансує на межі життя і смерті

Новий випадок захворювання на ботулізм стався у Сумській області. Там на межі життя і смерті балансує 38-річний фельдшер швидкої допомоги, повідомляє ТСН.

У неділю чоловік разом із друзями святкував Трійцю на природі, під час пікніку їв в'ялену рибу, приготовану власноруч. Через п'ять годин чоловікові стало зле: почало двоїтися в очах, стало важко говорити й дихати. Медик одразу розпізнав симптоми ботулізму й помчав у лікарню.

«Він сам приїхав сюди, своїм транспортом, звернувся сам», - розповів працівник станції швидкої допомоги Недригайлівської ЦРЛ В'ячеслав Жук.

Щохвилини стан пацієнта погіршувався, невдовзі він перестав дихати. «Це вже відбувався параліч м'язів і крайня ступінь – це параліч дихальних м'язів. Це стан, дійсно загрозливий для життя. Знаходився в палаті інтенсивної терапії, під апаратом штучної вентиляції легень, з блискавичним перебігом ботулізму», - розповів головний лікар Ігор Пономаренко.

Хворий уже вийшов із коми, і його перевезли до обласної інфекційної лікарні.

Четверо друзів, що разом із ним їли в'ялену рибу, теж у стаціонарі, але у них поки що жодних проявів ботулізму не зафіксовано. Вони зізналися лікарям, що з усієї компанії фельдшер був єдиним, хто не вживав спиртного, бо був за кермом. «Раніше про це не прийнято було говорити, але дійсно, паралельне вживання алкоголю – антидот ботулотоксина», - пояснив головний лікар Сумської обласної інфекційної лікарні Ігор Сніцарь.

Такі співпадіння, зізнається очільник обласної інфекційки, вже були в його медичній практиці. Та лікар застерігає, що від ботулізму рятує не алкоголь, а передусім обережність. Якщо вже хтось ніяк не може жити без в'яленої риби, лікарі радять хоча б звертати увагу на те, щоб вона була почищена. Адже саме у нутрощах – ботулістична паличка. А краще взагалі відмовитись від вживання в'яленого та копченого – продуктів, що не пройшли тривалу термічну обробку. 

Нагадаємо, раніше кияни отруїлися рибою з супермаркету, один чоловік помер.

У Києві після цього заборонили продавати в'ялену рибу.

31 травня у Херсоні жінка 1986 року народження захворіла на ботулізм після того, як з'їла в'ялену рибу.

2 червня стало відомо, що у Києві виявили новий випадок захворювання на ботулізм.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: