НАБУ і САП заявили, що не розслідували діяльність Манафорта

НАБУ і САП заявили, що не розслідували діяльність Манафорта
Пол Манафорт

Наявність прізвища Пола Манафорта у списках так званої «чорної бухгалтерії» не означає, що він дійсно отримав ці кошти, зазначають в НАБУ і САП

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура не проводили офіційного розслідування причетності Пола Манафорта до одержання коштів від Партії регіонів. Про це йдеться в спільній заяві НАБУ та САП.

«У відповідь на численні запити ЗМІ та з метою унеможливити спекуляції у зв’язку з повідомленнями про отримання фірмою Пола Манафорта 17 млн дол. США від Партії регіонів упродовж 2012-2014 років, повідомляємо, що у матеріалах, переданих Національному антикорупційному бюро України колишнім першим заступником Голови Служби безпеки України Віктором Трепаком у травні минулого року, ім’я Пола Манафорта згадується у 22 записах за період з 20 листопада 2007 року по 5 жовтня 2012 року. Загальна сума витрат, вказаних у цих записах, становить 12,7 мільйонів доларів США. Утім, як неодноразово, підкреслювали НАБУ і САП, наявність прізвища Пола Манафорта у списках так званої «чорної бухгалтерії» не означає, що він дійсно отримав ці кошти, адже у графі отримувачів містяться підписи інших осіб», - сказано в заяві.

НАБУ і САП підкреслюють, що не проводили офіційного розслідування причетності Пола Манафорта до одержання коштів від Партії регіонів. «Він не був і не є українським державним службовцем, і тому не може вчиняти корупційні діяння згідно з українським законодавством. Оцінку діям даної особи мають давати компетентні органи інших держав, чия юрисдикція поширюється на розслідування ймовірних фактів таких правопорушень», - зазначається в заяві.

Нагадуємо, детективи НАБУ та прокурори САП розпочали досудове розслідування так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів на підставі документів, переданих Віктором Трепаком, 30 травня 2016 року. В рамках розслідування даного провадження 13 грудня 2016 року Голові ЦВК, чиє прізвище та підпис фігурували у переданих документах, було повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди в розмірі 161 698 доларів США, що в еквіваленті по курсу НБУ на час вчинення злочинів становило 1 294 438 грн (ч. 3 та ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України).

Раніше керівник САП Назар Холодницький заявив, що доказів причетності Манафорта до «чорної бухгалтерії ПР» не існує.

Екс-заступник глави СБУ Віктор Трепак підозрює, що Холодницький ховає справу «чорної бухгалтерії Януковича».

Факт отримання Манафортом грошей за роботу для Партії регіонів випливає з документів, які американець подав у мін'юст США в рамках закону про реєстрацію іноземних агентів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: