НАБУ відкрило провадження проти працівників ГПУ за застосування сили проти детективів бюро

НАБУ відкрило провадження проти працівників ГПУ за застосування сили проти детективів бюро
Фото patrioty.org.ua

Ситник: до працівників НАБУ, яких у п'ятницю утримували в Генеральній прокуратурі, застосовували незаконні заходи фізичного і морального впливу

Національне антикорупційне бюро відкрило провадження за фактом незаконних дій співробітників Генпрокуратури щодо детективів Бюро. Про це в ході брифінгу заявив глава НАБУ Артем Ситник.

За його словами, до працівників НАБУ, яких у п'ятницю утримували в Генеральній прокуратурі, застосовували незаконні заходи фізичного і морального впливу. Ситник уточнив, що співробітників НАБУ тримали в кабінетах і у підвалі Генпрокуратури.

«… в підвалі і кабінетах. Це були працівники депаратаменту Суса. Застосовували фізичні і моральні дії. Їх цікавило, що вони [співробітники НАБУ] збирали», - зазначив Ситник.

«ГПУ затримала двох «технічних» працівників, які проводили негласні слідчі дії. Були заблоковані двоє детективів НАБУ у під'їзді житлового будинку», - розповів він.

За його словами, генпрокурор Луценко надав вказівку звільнити працівників НАБУ. «В той же час, представники ГПУ протримали працівників НАБУ протягом 11 годин. Є факти того, що проти них застосовувався фізичний і психологічний вплив», - сказав він.

Як повідомлялося, ГПУ звинуватила НАБУ в незаконному прослуховуванні прокурора Суса, який очолював обшук у Бюро. Після виявлення слідчі прокуратури спробували з'ясувати, хто саме веде прослуховування, коли на місце події прибув спецназ НАБУ, який «забрав своїх співробітників». Але в квартирі залишилися посвідчення співробітників НАБУ і папери з прізвищем Дмитра Суса, стверджують у прокуратурі.

Зазначимо, минулої п'ятниці в НАБУ з обшуком з'явилася Генпрокуратура у справі про незаконне «прослуховування». Як повідомили в НАБУ, вони роз'яснили неспроможність підозр, оскільки права на автономне прослуховування поки не мають.

У НАБУ наполягають на тому, що претензій до них бути не може, і пов'язують спробу обшуку з розглядом у ВР законопроекту про автономне «прослуховування». Пізніше стало відомо, що прослуховування здійснюється в рамках справи, де підозрюваним є заступником прокурора Київської обл. Олександр Колесник.

За словами глави ГПУ Юрія Луценка, незаконно прослуховувався громадянин, який не був фігурантом цієї справи. Відповідальним за це, на думку генпрокурора, може бути як детектив НАБУ, так і посадові особи СБУ. НАБУ заявляє, що вважає постанову Печерського райсуду про обшук незаконною, як і сам обшук, оскільки вона сформульована так, що ГПУ може вилучити будь-які матеріали НАБУ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: