НАБУ закликало президента ветувати закон про судову реформу

НАБУ закликало президента ветувати закон про судову реформу

Найбільше занепокоєння у відомства викликає передбачена проектом поправка до ст. 219 КПК, що обмежує терміни досудового розслідування тяжких злочинів

НАБУ закликало президента Петра Порошенка ветувати законопроект про судову реформу №6232, бо він містить ряд протиріч, які можуть паралізувати роботу органів досудового розслідування.

Відповідна заява опублікована на сайті НАБУ.

Найбільше занепокоєння у відомства викликає передбачена проектом поправка до ст. 219 КПК, що обмежує терміни досудового розслідування тяжких злочинів до шести місяців з моменту внесення відомостей в ЄРДР з можливістю продовження ще на півроку. У бюро відмічають, що розкриття і розслідування складних корупційних схем в такі стислі терміни неможливе.

У НАБУ наводять приклад, коли при розслідуванні виведення коштів за кордон детективи виявляють ланцюжок, що складається в середньому з семи-десяти ланок, через які вкрадені гроші перераховуються кінцевим бенефіціарам.

«Для отримання доказів у справі детективи повинні проаналізувати банківські операції підприємства кожної ланки. При таких обставинах тільки на розкриття банківської таємниці відповідно до ст. 164 КПК детективу знадобиться мінімум сім-десять місяців, не говорячи про подальше проведення експертних досліджень», - говориться в повідомленні.

На думку НАБУ, ще один ризик нових норм КПК - закриття в судовому порядку проваджень, в яких терміни досудового слідства перевищують півроку, за ініціативою самих фігурантів розслідувань.

Також в запропонованих до КПК поправках відсутні перехідні положення, які б виводили з-під дії кодексу поточні справи, де поки нікому не оголошено про підозру, вважають у бюро.

Серед інших спірних змін у відомстві називають правки, внесені в ст. 132, 234, 242 і 303 КПК.

У НАБУ переконані, що подібні зміни заблокують розслідування тяжких і особливо тяжких злочинів і зроблять неможливим залучення винних до відповідальності.

«Національне бюро закликає президента України не допустити блокування роботи органів досудового розслідування, ветувавши суперечливі зміни до Кримінального процесуального кодексу», - говориться в повідомленні.

Нагадаємо, у вівторок, 3 жовтня, парламент ухвалив закон про судову реформу.

Зокрема, фракція «Самопоміч» не підтримала судову реформу.

Нардеп Сергій Лещенко стверджує, що фракції БПП та Опозиційного блоку «провели катастрофічні поправки в кодекси».

Хто з нардепів голосував за скандальну судову реформу, дивіться тут.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: