Нацбанк зобов’язав банки моніторити операції клієнтів: плюси і мінуси

Нацбанк зобов’язав банки моніторити операції клієнтів: плюси і мінуси

Експерти прогнозують, що банки будуть формально підходити до обов'язку щодо встановлення походження коштів

Національний банк змінив правила проведення фінансового моніторингу і тим самим зобов'язав банки уважніше відстежувати фінансові операції своїх клієнтів. При цьому регулятор посилив відповідальність банкірів за недобросовісний моніторинг.

Наслідки цього рішення НБУ можуть бути досить несподіваними. Про це у своїй статті для DT.UA пише адвокат Олександр Виговський.

Експерт називає плюси нововведення.

«Наслідки впровадження таких заходів можна оцінити подвійно. З одного боку, підвищення прозорості фінансових потоків є необхідним кроком у контексті наближення українського законодавства до європейських стандартів. Цього літа набула чинності Директива ЄС 2015/849 від 20 травня 2015 р. «Про запобігання використання фінансової системи з метою відмивання коштів і фінансування тероризму», - пише автор.

Основний мінус – у нинішніх умовах банки будуть формально підходити до обов'язку щодо встановлення походження коштів.

«З іншого боку, українські банки такі додаткові обов'язки навряд чи особливо радують, адже своїми спробами вивідати походження коштів банк може запросто відлякати навіть найбільш лояльного клієнта. В умовах дефіциту ліквідних коштів, який відчувають багато банків в Україні, відмовлятися від розміщення великого депозиту через незрозуміле походження грошей деяким (особливо дрібним) банкам може видатися не зовсім виправданим. Швидше за все, такі банки формально підходитимуть до обов'язку встановлювати походження коштів, особливо якщо клієнтом є відомий політик або інша публічна особа. Тому перспективи реалізації таких заходів для детінізації заощаджень українців виглядають не надто райдужними», - нарікає юрист.

Нагадаємо також, що Національний банк України заборонив банкам, їх філіям та відділенням здійснювати касові, в тому числі валютно-обмінні операції з банкнотами і монетами російського Центробанку, на яких зображені об'єкти, що знаходяться на окупованій Росією території.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: