«Нафтогаз» та ЄС розробляють оптимальну модель використання українських сховищ газу

«Нафтогаз» та ЄС розробляють оптимальну модель використання українських сховищ газу

Дослідження передбачає прогнозування попиту на послуги зі зберігання газу на наступні 20 років та вивчення можливостей України на ринку ПСГ

Україна та Європейський союз розпочали проект комплексного вивчення українських підземних сховищ газу. Установче засідання відбулося 12 липня в офісі представництва ЄС в Україні. У заході взяли участь представники НАК «Нафтогазу України», ПАТ «Укртрансгаз», Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Секретаріату Енергетичного співтовариства, ПАТ «Магістральні газопроводи України» та міжнародні консультанти, відібрані ЄС.

Реалізовувати проект буде консорціум, до якого входять один зі світових лідерів з управлінського консалтингу, французький оператор ПСГ (Storengy) та міжнародна юридична фірма (CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang), повідомляє прес-служба «Нафтогазу».

Проект фінансується Європейським союзом і спрямований на розробку сталого економічного підходу до використання українських підземних сховищ газу в контексті європейського та українського енергетичного ринку. «Нафтогаз» братиме участь у роботі керівного комітету проекту разом з іншими зацікавленими сторонами, включно з представниками уряду України.

«Ми вдячні Європейській комісії за її постійне сприяння впровадженню реформи ринку газу в Україні. Цей проект дозволить нам залучити найкращих консультантів до розробки оптимальної стратегії для унікальної інфраструктури зберігання газу в Україні», – прокоментував голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Дослідження передбачає прогнозування попиту на послуги зі зберігання газу на наступні 20 років та вивчення можливостей України на ринку ПСГ. На основі отриманих результатів буде розроблено кілька стратегічних сценаріїв оптимального використання українських ПСГ.

Команда проекту проаналізує, чи якісь із наявних газосховищ є необхідними для ефективної роботи газотранспортної системи України. Таким чином, цей проект є важливим для впровадження Закону України «Про ринок природного газу» та виконання зобов’язань України щодо відокремлення від «Нафтогазу» функції транспортування газу.

Storengy, один із провідних операторів газосховищ у світі, зробить технічний аудит кожного об’єкта. Після аналізу первинних даних команда відвідає сховища та підготує докладну технічну оцінку.

CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang проаналізує чинну законодавчу базу та її відповідність Третьому енергетичному пакету й іншим нормам ЄС. Консультуючи більшість постачальників газу з ЄС, які працюють в Україні, компанія добре обізнана щодо наявних законодавчих обмежень і перепон для розширеного використання українських ПСГ. Юридична частина дослідження також включає підготовку проектів законів, підзаконних актів і рішень.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: