«Нафтогаз» у суді вимагає від РФ $2,6 млрд за вкрадені активи в Криму

«Нафтогаз» у суді вимагає від РФ $2,6 млрд за вкрадені активи в Криму

Арбітражне провадження проти Росії ініціювали «Нафтогаз» та шість її дочірніх компаній

В понеділок, 17 жовтня, НАК «Нафтогаз України» та шість її дочірніх компаній – ПАТ «ДАТ«Чорноморнафтогаз», ПАТ «Укртрансгаз», ДК«Лікво», ПАТ «Укргазвидобування», ПАТ «Укртранснафта» та ДК «Газ України» – ініціювали арбітражне провадження проти Російської Федерації та вимагають відшкодувати збитки, завдані незаконним захопленням Росією активів групи в Криму. Про це повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз України».

«Нафтогаз» ініціював провадження відповідно до угоди між Кабінетом міністрів України і урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій, більш відомої як російсько-українська двостороння інвестиційна угода.

«Нафтогаз» попередньо оцінив збитки групи у 2,6 млрд дол.
Як відомо, після незаконного вторгнення в Крим та окупації півострова у 2014 році Росія застосувала масштабну та добре координовану схему позбавлення українських компаній їхнього майна без виплати компенсації. У Криму «Нафтогаз» мав кілька цінних енергетичних активів, захоплення яких російською стороною грубо порушує двосторонню інвестиційну угоду, яка вимагає, щоб Росія поважала й захищала українські активи, у тому числі й ті, що розташовані в Криму.
Схема, використана Російською Федерацією, крім інших дій, передбачала кроки до формальної націоналізації нафтових і газових активів «Нафтогазу» в Криму, включаючи збройне захоплення бурових платформ і передачу майже всіх кримських активів «Нафтогазу» російській державній компанії.

Нагадаємо, загальні вимоги НАК «Нафтогаз України» до російського «Газпрому» в рамках позову в Стокгольмському арбітражі станом на 31 липня 2016 року становили 28,3 млрд дол., зустрічні вимоги «Газпрому» становили 38,7 млрд дол.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: