«Нафтогаз» вимагає від Німеччини залучити його до «OPALної» справи

«Нафтогаз» вимагає від Німеччини залучити його до «OPALної» справи
Будівництво трубопроводу Link (OPAL) 

В українській компанії вказують, що угода про врегулювання щодо газопроводу OPAL призведе до зловживання «Газпромом» панівною позицією на ринках Європи

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» вимагає від німецького державного регулятора в енергетичній сфері Bundesnetzagentur залучити українську сторону до розгляду питання про розширення доступу російського «Газпрому» до європейського газопроводу OPAL. Про це повідомила прес-служба «Нафтогазу».

«Згідно з німецьким законодавством, а також зобов’язанням ЄС перед Україною, інтереси... зацікавлених сторін повинні бути враховані в процесі прийняття відповідних рішень як інститутами ЄС, так і органами влади його держав-членів», – наголошується в повідомленні.

В українській компанії вказують, що угода про врегулювання щодо газопроводу OPAL, узгоджена німецьким регулятором і Єврокомісією, обмежує і спотворює конкуренцію в Україні та інших країнах Центральної та Східної Європи і призведе до зловживання «Газпромом» панівною позицією на ринках Німеччини, Польщі, України, Словаччини та інших країн Центральної та Східної Європи.

«Воно несумісне з нормальним функціонуванням Договору про заснування Енергетичного співтовариства», – відзначили в «Нафтогазі».

За словами представників Єврокомісії, обсяги газу, які будуть доступні для поставки через OPAL для інших компаній, складуть до 10 мільярдів кубометрів на рік.

Раніше «Нафтогаз України» повідомляв, що рішення Єврокомісії про надання «Газпрому» доступу до 30% потужностей газопроводу OPAL, що дозволяє об’єднати потужності «Північного потоку» з газотранспортною системою Центральної і Західної Європи в обхід України, призведе до фінансових втрат України як одного з ключових транзитерів газу в Європу в розмірі не менш як 290 мільйонів доларів на рік, а транзит скоротиться на 10 – 11 мільярдів кубометрів на рік.

Німецький газопровід OPAL, побудований у 2011 році, є сухопутним продовженням газопроводу «Північний потік-1», який постачає газ з Росії до країн ЄС. Загальна довжина газопроводу складає 470 км, а потужність – 36,5 мільярда кубометрів газу на рік.

Читайте також матеріал «ПрОПАЛена Європа». Як гібридні друзі з Брюсселя підставили Україну

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: