Експерт: новий Закон про освіту обмежує використання державної мови

Експерт: новий Закон про освіту обмежує використання державної мови
Фото «Укрінформ»

Закон обмежує конституційно визначені можливості функціонування української мови у такій сфері суспільного життя, як освіта

Відповідно до нового Закону про освіту, держава має гарантувати кожному громадянину України право на здобуття освіти державною мовою в державних і комунальних закладах. Однак таке формулювання не йде на користь захисту та розвитку мови в країні. Таку думку висловили народний депутат Ярослав Лесюк та суддя Конституційного Суду України у відставці Володимир Шаповал у статті «Державна мова: право чи обов’язок».

«Нібито правильно і зовні навіть красиво, адже у такий спосіб «захищається» українська мова! Але право – це не обов’язок, і громадянин може відмовитися від його реалізації (читай – відмовитися здобувати освіту саме державною мовою). Не може бути «права здобути освіту державною мовою»! Це те саме, що надати людині право стояти на ногах», - зазначив Лесюк.

За словами нардепа, виходить, що такий припис Закону про освіту обмежує конституційно визначені можливості функціонування української мови у такій сфері суспільного життя, як освіта. «Але ж недопустимо, мотивуючись різними політичними, дипломатичними чи іншими хитромудрими «доцільностями», правом окремого громадянина підміняти беззаперечне правило для всіх», - додав Лесюк.

Парламентар також підкреслив - по суті, саме поняття «права окремого громадянина на вживання державної мови» є неадекватним. «Хоч воно скривлено й відображає реалії наявної мовної ситуації в Україні, але насправді яскраво засвідчує підсвідомий комплекс».

«А появу в Законі про освіту припису щодо права кожного громадянина на здобуття освіти державною мовою можна пояснити не лише помилками юристів, а й хибним розумінням задач, які перед нами стоять», - резюмує Лесюк.

Детальніше – у статті «Главкома» «Державна мова: право чи обов’язок»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: