Нардеп з трибуни Ради закликав до договірних відносин з регіонами і виборності губернаторів

Нардеп з трибуни Ради закликав до договірних відносин з регіонами і виборності губернаторів
Управління з центру не враховує інтереси місцевих громад - Балицький

Введення виборності губернаторів дозволить збалансувати політичну систему - Балицький

Виступаючи з трибуни Верховної Ради, нардеп від «Опозиційного блоку» Євген Балицький закликав Президента України Петра Порошенка задовольнити вимоги обласних рад і перейти на договірні відносини регіонів з центром. Також депутат наголосив на необхідності внесення змін до Конституції для запровадження прямої виборності губернаторів, повідомляє Голос.ua.

«Я ще раз з трибуни хочу повернутися до актуальної проблеми самоврядування. Ми багато говоримо про реформу, про те, що громади повинні стати реальним джерелом влади, але віз і нині там. Інструментом розмежування повноважень регіону і центру повинні стати угоди, про які вже просять Президента Житомирська, Кіровоградська, Одеська обласні ради та ряд інших», - заявив Балицький.

Нардеп зазначив, що введення виборності губернаторів дозволить збалансувати політичну систему. «Реальні джерела влади на місцях - не територіальні громади, а голови обласних адміністрацій, а значить, Президент і його призначенці. Доти, доки губернатори будуть парашутистами, які падають згори на голови місцевих жителів і не несуть персональну відповідальність перед ними, вся робота полягає в тому, щоб вислужитися перед Президентом», - пояснив Балицький.

На його думку, управління з єдиного центру не враховує інтереси місцевих громад. «Тому я ще раз хочу підкреслити, що голови ОДА повинні обиратися територіальними громадами шляхом загального, прямого голосування. Вони повинні володіти ситуацією в регіоні, мати можливість розпоряджатися бюджетом, звітувати перед виборцями за виконану роботу. Така позиція цілком відповідає європейським, демократичним нормам. Вважаю, що необхідно найближчим часом внести зміни до Конституції, щоб усунути цей кострубатий дуалізм влади на місцях», - уклав нардеп.

Нагадаємо, 20 вересня Полтавська обласна рада направила на адресу Президента звернення з вимогою про укладення спеціального договору про розмежування повноважень між регіональною і центральною владою. Раніше на підтримку договірних відносин регіонів з центром також виступили Житомирська, Одеська, Кіровоградська, Хмельницька та Івано-Франківська облради.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: