Народна рада русинів хоче такої автономії, як у кримських татар (ЗАЯВА)

Народна рада русинів хоче такої автономії, як у кримських татар (ЗАЯВА)

Народна рада русинів виступила за створення територіальної автономії в Закарпатті

Створення територіальної автономії кримських татар у Криму матиме дискримінаційний характер, якщо президент України Петро Порошенко не вживе аналогічних заходів з особливого статусу русинської діаспори на Закарпатті. Про це заявив глава обласної спілки громадських організацій «Народна рада русинів Закарпаття» Євген Жупан, повідомляють місцеві видання.

Він також зазначив, що згідно з референдумом 1991 р., Закарпаття мало стати автономією. «У 1991 р. 78,5% жителів Закарпатської області проголосували за автономію. Згідно із законодавством, на 1991 р. рішення, прийняті на референдумі, автоматично набували сили закону, проте Закарпаттю автономію не було надано, так як місцевий референдум не було визнано. Тобто де-юре у нас автономію було проголошено, а де-факто Україна на своїй же території порушує своє ж законодавство», – зазначив він.
«На сьогоднішній день 23 держави світу визнали русинів народом або нацменшиною, а Україна – ні. У нас у Закарпатті русини є титульним народом. Підкарпатська Русь – це історична земля русинів. Виходить так, що тільки на своїй рідній землі русини на сьогодні не визнані як народ. У світі це просто вважається порушенням прав людини. Ми вимагаємо такого ж статусу, як і у кримських татар. Ми не гірші», – пояснює Жупан.
За його словами, нацменшини сподіваються на розширення своїх прав і підтримку розвитку власної культури. «Хочемо свої школи, свої факультети. Ми це питання порушуємо вже 25 років. Є кафедра русинської мови в Словаччині, Угорщині, Хорватії, Сербії. І у нас повинна бути. Законом про мови в Україні русинську мову визнано, вона є. Але русинів ніби і не існує. Як таке може бути? Це ж просто абсурд!» – підсумував Жупан.
Нагадаємо, «Народна рада русинів» Закарпаття включає в себе 35 русинських громадських організацій, які офіційно діють в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: