Настоятель Лаври визнав, що ніякої Української православної церкви немає, є РПЦ в Україні

Настоятель Лаври визнав, що ніякої Української православної церкви немає, є РПЦ в Україні
Митрополит Київський Онуфрій та патріарх Кирило

Українська православна церква є правонаступницею церкви, яка існувала до розвалу Радянського Союзу, стверджує митрополит Павло

Намісник Успенської Києво-Печерської лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло (Лебідь) заявив, що Російська православна церква має дві гілки, одна з яких знаходиться в Україні і мала б називатися Російською православною церквою в Україні.

Така заява намісника Лаври прозвучала в його інтерв’ю пропагандистському сайту Україна.ру.

За його словами, Українська православна церква є правонаступницею церкви, яка існувала до розвалу Радянського Союзу на його територіях.

«Церква була і залишається Російська (рос. «русская» - «Главком») православна церква і, на жаль, сьогодні Росія не розуміє, що вони не Російська церква. Російська церква - це Українська церква ... Якщо говорити, то Українська православна церква - Російська православна церква в Україні, Російська православна церква в Росії. Це буде більш правильний сенс розуміння слів», - сказав він.

Митрополит Павло також заявив, що Києво-Печерська лавра має світове значення, і нею має володіти церковна структура, яка є історичною для даної місцевості.

«Я вірю, що не буде ні Москва, ні київська структура володіти (Лаврою - ред.), ні новостворені пухлини на організмі Церкви Христової. Тому що Лавра - це світове значення. Ми не говоримо, хто буде володіти Єрусалимом - є Єрусалимська церква, яка володіє святинями і турбується за них. Є гора Афон. Є святині, які підпорядковані патріарху «Стамбульському», я не можу назвати після цього всього «Константинопольський», немає Константинополя вже багато століть і говорити про ту назву, якої немає, це безглуздо … Тому ніхто не може володіти тими чи іншими структурами, одиницями будівництва, новозбудованих, старих будівель. Той, кому належить територіально, той і відповідає за них і вони йому належать», – сказав він.

Раніше в інтерв’ю «Главкому» протоієрей Всеволод Чаплін, який тривалий час був офіційним спікером РПЦ заявив, що Російська православна церква вважала Київ своим центром. Він також заявив, що Константинополь декілька десятків років тому не робив заяв про те, що Україна – це канонічна територія.

В інтерв’ю «Главкому» архієпископ Тельміський Іов не погодився із думкою, що Константинопольський патріархат нібито тільки зараз почав згадувати про те, що Україна є його канонічною територією.

«Вселенський Константинопольський патріархат про це наголошував неодноразово. Інша справа, що поки Україна не була самостійною державою і входила до складу Російської імперії чи комуністичного СРСР, то говорити про це було марною справою. Інша справа, коли Україна набула державну незалежність… Хоча, вже в самому акті 1686 року про передачу Київської кафедри під тимчасову опіку (адміністрацію) патріархів московських зазначалось, що Київські митрополити мають визнавати владу Вселенського патріарха, обов’язково поминати його ім’я на всіх богослужіннях і залишатись Екзархами Вселенського патріархату», - пояснив він.

Крім того, зауважив константинопольський ієрарх, у листі до патріарха Московського Олексія II від 10 січня 1991 року Вселенський патріарх Димитрій писав: «Вселенська Патріархія визнає лише одну канонічну Православну Церкву у встановлених Патріаршим і Священним Синодом 1593 року кордонах Вашої Святійшої Церкви». У встановлених кордонах в юрисдикції Московського патріархату визнавалися лише північно-східні єпархії Московського царства (Московії), тоді як єпархії Київської митрополії (Україна, Білорусь, Литва і Польща) «у встановлених Патріаршим і Священним Синодом 1593 року кордонах» входили на правах розширеної автономії до юрисдикції Вселенського патріархату.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: