Навіть для киян нові тарифи непідйомні – Палатний

Навіть для киян нові тарифи непідйомні – Палатний

У Києві, де середня зарплата є вищою, ніж в інших регіонах, проблема оплати нових тарифів стоїть дуже гостро

На сьогоднішній день проблема зростання тарифів на житлово-комунальні послуги є найбільш болючою для українських сімей, адже зарплати і пенсії людей фактично залишаються на незмінному рівні. Тому тарифна політика у державі повинна мати зважений, поетапний характер, а також передбачати індексацію розміру заробітних плат та пенсій для забезпечення платоспроможності громадян.
Про це на своїй сторінці у Facebook заявив народний депутат України, голова парламентського комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний, коментуючи звернення мера Києва Віталія Кличка та депутатів Київради до Кабміну і ВР з вимогою встановити плату на комунальні послуги для мешканців столиці на рівні не більше 15% від сукупного доходу середньостатистичної сім’ї.
«Зрозуміло, що механізм постійної компенсації з боку держави економічно необґрунтованих тарифів на тепло та електроенергію для населення себе вичерпав. Приведення тарифів до рівня економічно обґрунтованих і запровадження системи прозорої адресної соціальної допомоги громадянам є набагато ефективнішою політикою. Проте, це потрібно робити продумано і з урахуванням думки місцевих громад та органів місцевого самоврядування. Навіть у Києві, де середня зарплата є вищою, ніж в інших регіонах, проблема оплати нових тарифів стоїть дуже гостро. Тому поряд із наданням субсидій необхідно ще й передбачити кошти в держбюджеті на справедливу індексацію заплат і пенсій для українців. У протилежному випадку ми можемо зіштовхнутися із масовими неплатежами та зривом опалювального сезону в Україні», - зазначив Палатний.
При цьому, за словами народного депутата, оскарження нових тарифів для населення у судовому порядку є недостатніми кроками для вирішення тарифної проблеми. «Це гарний привід для політичного піару деяких політиків, але це не спосіб вирішення проблеми тарифів. Має бути постійний діалог уряду з органами місцевого самоврядування, диференційований підхід до встановлення розміру тарифів та прозорість їх формування, запропоновано шляхи монетизації субсидій та цільові програми стимулювання енергозбереження, а також приведено у відповідність зарплати і пенсії. Кабмін повинен комплексно вирішити цю проблему, а вводити тарифи по ринкових цінах зможе лише тоді, коли громадяни будуть платоспроможними», - додав Палатний.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: