Названо імена лауреатів Міжнародної премії ім. Івана Франка у 2017 році

Названо імена лауреатів Міжнародної премії ім. Івана Франка у 2017 році
Журі Міжнародної премії Івана Франка

Церемонія нагородження лауреата Міжнародної премії ім. Івана Франка відбудеться 27 серпня 2017 року у Дрогобичі

24 червня в Інституті славістики Віденського університету відбулося засідання журі Міжнародної премії Івана Франка, під час якого було визначено цьогорічних лауреатів.

У номінації «За вагомі здобутки (досягнення) у галузі україністики» перемогу здобула монографія професора Віденського університету, президента україністів світу Міхаеля Мозера. Його праця «Нові причинки до історії української мови» була визнана найкращою у цій номінації, повідомляє Міжнародний фонд Івана Франка.

Як зазначив рецензент монографії польський професор Роман Мніх, праця професора Мозера є дуже важливою для піднесення міжнародного престижу української мови, а самого автора можна назвати своєрідним адвокатом українства у світі: «монографія презентує широкий спектр української мови від початків Київської Русі до лінгвістично-політичних дискусій сьогодення.»

У номінації «За вагомі досягнення у галузі соціально-гуманітарних наук» лауреатом визнано почесного професора Львівського національного університету імені Івана Франка, академіка Олега Шаблія з його науковою роботою «Суспільна географія». Ця монографія відображає методологічні зміни до української суспільної географії,  як наукової дисципліни, та її послідовну інтеграцію у світову географічну науку.

Зазначимо, що цього року до складу міжнародного журі увійшли 12 вчених з університетів України, Австрії, Чехії, Польщі та США.

Нагадаємо, що переможці Міжнародної премії ім. Івана Франка отримують грошову винагороду (цього року преміальний фонд становить 500 тис. грн) та золотий знак лауреата.

Церемонія нагородження лауреата Міжнародної премії ім. Івана Франка відбудеться 27 серпня 2017 року на батьківщині І. Франка у Дрогобичі на Львівщині.

Лауреат премії протягом шести місяців після вручення йому нагороди має виступити з лекцією – популярним викладом змісту наукової роботи, яка була відзначена – у Дрогобицькому державному педагогічному університеті ім. І.Франка, Львівському національному університеті ім. І.Франка, Київському національному університеті ім. Т.Шевченка та Чернівецькому національному університеті ім. Ю.Федьковича.

Міжнародну премію імені Івана Франка започаткував Міжнародний фонд Івана Франка у 2015 році. Щорічна премія є почесним визнанням наукових відкриттів, вагомих здобутків і значних заслуг науковців світу в галузі україністики та соціально-гуманітарних наук. Ініціатором створення фонду став онук Івана Франка – Роланд Франко.

Минулого року лауреатом Міжнародної премії імені Івана Франка (у номінації «За визначний особистий внесок у розвиток суспільно-гуманітарних наук») став кир Любомир Гузар, Верховний Архієпископ-емерит Української Греко-католицької церкви, кардинал Католицької церкви за монографію «Андрей Шептицький Митрополит Галицький (1901–1944) провісник екуменізму».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: