Недофінансування субсидій може обернутися колапсом для економіки, - ЗМІ

Недофінансування субсидій може обернутися колапсом для економіки, - ЗМІ

В рамках змін до Держбюджету на субсидії необхідно виділити додатково 14 млрд грн

Якщо Верховна рада не проголосує за дофінансування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, передбачене у проекті змін до Держбюджету на 2017 рік, це може призвести до колапсу економіки. Про це пише Іван Кравцов у статті «Субсидії. За крок до холодної зими» у виданні «Цензор».

Видання зазначає, що розгляд змін до Держбюджету, в рамках яких на субсидії необхідно виділити додатково 14 млрд грн, стане одним з ключових питань останньої парламентської тижня поточної сесії.

«Якщо уряд не знайде спосіб вирішити проблему з боргами постачальникам, то в містах країни почнуться глобальні відключення. Мова йде про водопостачання, газопостачання, електроенергії, вивезення сміття. Держава у нас сьогодні – найбільший боржник. Якщо населення заборгувало постачальникам 30%, то держава – 60%», - цитує видання аналітика громадської організації «Публічний аудит» Тараса Галайду.

Відзначається, що за даними члена комітету ВР з питань ЖКГ Олени Бабак, згідно з розрахунками Інституту демографії, реальна потреба в субсидіях на 2017 рік становить близько 100 млрд грн. Така цифра дозволить повністю покрити собівартість послуг і повернути борги попередніх періодів. В проект змін до бюджету збільшення витрат на субсидії всього на 14 млрд грн. При цьому підкреслюється, що віце-прем'єр Геннадій Зубко не виключив, що восени Кабмін і парламент будуть змушені повернутися до питання перегляду суми, оскільки виділених коштів навряд чи вистачить для підготовки до опалювального сезону.

Видання зазначає, що якби прем'єр-міністр Володимир Гройсман спочатку ініціював розгляд питання про субсидії у вигляді окремого законопроекту, напруженої ситуації вдалося б уникнути. «Сьогодні ж фактично всі громадяни – і отримувачі субсидій, і ті, хто оплачує комунальні послуги в повному обсязі – виявилися заручниками торгів та «хотіло» чотирьох сотень народних обранців», - пише автор. На його думку, єдине пояснення, чому уряд «крізь пальці» дивився на пролонгування розгляду змін до бюджету ще на два тижні - депутатам дають можливість оцінити вартість своїх голосів перед голосуванням за інші реформи - пенсійну, медичну та земельну.

«Песимістичний сценарій – якщо сума на субсидії суттєво зменшиться або питання зовсім буде перенесено на осінь – загрожує безпрецедентною ситуацією в історії України, коли саме держава буде винуватцем неготовність країни до опалювального сезону. Недофінансування може обернутися колапсом для економіки, віяловими відключеннями вже в ранньому вересні, проблемами водоканалів і поширенням «львівського досвіду» поводження зі сміттям на територію всієї країни», - пише автор.

Раніше Альона Бабак заявила, що Верховна Рада повинна підтримати законопроект про внесення змін до держбюджету на 2017 рік в частині збільшення фінансування субсидій протягом останнього пленарного тижня літньої сесії парламенту.

«Ми повинні фінансувати борг, щоб підприємства готувалися до опалювального сезону. Ми не можемо допустити, щоб борги не були погашені. Вкрай важливо проголосувати по субсидіях зараз. Тому що якщо підприємства не отримають кошти, якщо не буде погашена заборгованість, то не будуть укладені договори компаній з НАК «Нафтогаз України». А це значить, що і не почнеться опалювальний сезон», - вважає Бабак.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: