New York Times: Україна в центрі геополітичної конкуренції Covid-вакцин

New York Times: Україна в центрі геополітичної конкуренції Covid-вакцин
Перші поставки Pfizer та інших західних вакцин в Україну зірвалися через введену Трампом заборону на експорт препаратів

На думку американських журналістів, домовленість України з китайським виробником Sinovac Biotech можна вважати геополітичною перемогою Китаю

Зрив поставок західних вакцин з США, тонкощі європейскої політики та відмова від російського «Супутника V» привели Україну в центр геополітичної конкуренції Covid-вакцин.

Про це пише New York Times.

ЗМІ вказує, що перші поставки Pfizer та інших західних вакцин зірвалися через введену президентом США Дональдом Трампом заборону на експорт препаратів. Переговори тривають донині, терміни переносяться, немає ніякої гарантії, що Україна отримає вакцини до кінця 2021 року.

Як нагадує видання, російські пропагандисти відразу активувалися, наголосивши, що «в момент потреби» Україні не стали допомагати її західні союзники. Натомість Росія запропонувала свою вакцину, але влада у Києві, занепокоєна неефективністю та небезпекою препарату «Супутник V», відмовилися, почавши переговори з Китаєм.

Проросійські українські телеканали звинуватили президента України Володимира Зеленського в тому, що він «прирікає громадян на смерть, не роблячи нічого, аби отримати допомогу від ворога». Проросійські медіа, у свою чергу, гучно оголосили, що харківська фармацевтична компанія Biolik звернулася до Києва з проханням зареєструвати «Супутник V», але місцеві чиновники заявили, що жодному разі не схвалять використання російських ліків.

Міністр охорони здоров'я України Максима Степанов у телефонному інтерв’ю наголосив, що «питання про вакцини політизовано», а «Росія, як завжди, використовує це у своїй гібридній війні як інформаційну зброю».

На думку ексзаступника МОЗ Олександра Лінчевського, «російський політичний інтерес полягає в тому, щоб Україна отримувала вакцини з інших місць якомога пізніше», аби заповнити цю «прогалину» власною вакциною.

У грудні Україна прискорила переговори з китайським виробником Sinovac Biotech і дійшла згоди про постачання в лютому 2021 року 1,9 мільйона доз Covid-вакцини. На думку авторки статті NYT, це можна вважати геополітичною перемогою Китаю.

Нагадаємо, глава МОЗ Максим Степанов сподівається, що вакцинація українців почнеться у лютому.

Також повідомлялося, що Міністерство охорони здоров'я України отримало лист від міжнародної організації COVAX. Організація готова вже найближчим часом почати постачання вакцини від коронавірусу в Україну.

    Коментарі — 0

    Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
    Іде завантаження...
    Показати більше коментарів
    Дата публікації новини: