Німеччина змінила свою позицію щодо миротворців на Донбасі

Німеччина змінила свою позицію щодо миротворців на Донбасі

У Берліні з'явилося розуміння, що беззбройна команда спостерігачів ОБСЄ щодня наражає на небезпеку своє життя і здоров'я, і ці загрози необхідно зменшити

Німеччина ще нещодавно не дуже вітала ідею введення миротворчого контингенту на схід України, а також виступала проти озброєння діючої СММ, але останнім часом змінила свої позиції.

Цього аспекту в коментарі Укрінформу торкнувся берлінський політолог, співробітник німецького відділення Фонду Маршалла, експерт по Центральній і Східній Європі Йорг Форбріг.

«В несподіваній дискусії про «блакитні шоломи» ООН на Донбасі німецька сторона, схоже, змінила своє ставлення», - зазначає експерт.

Він нагадує, що, по-перше, Німеччина ще в минулому році чітко висловлювалася проти озброєння спостерігачів ОБСЄ, аргументуючи це тим, що досі не було такого прецеденту і немає сенсу створювати подібний для України. «Цей аргумент, однак, більше не діє тепер, коли Путін націлився на місію ООН, яких у світі налічується вже чимало», - говорить Форбріг.

По-друге, за його словами, в минулому йшлося, насамперед, про забезпечення безпеки проведення місцевих виборів, що передбачено в Мінських угодах. Тим часом у Берліні з'явилося розуміння, що беззбройна команда спостерігачів ОБСЄ щодня наражає на небезпеку своє життя і здоров'я, і ці загрози необхідно зменшити. Таким чином, ймовірно, виношується надія поліпшити міжнародне спостереження за ситуацією на Донбасі, в тому числі і в цілях просувається Берліном Мінського процесу.

По-третє, зазначає Форбріг, виборча кампанія з виборів до Бундестагу в Німеччині через тиждень, безумовно, відіграє певну роль. Як Соціал-демократична партія Німеччини, так і Вільна демократична партія зробили спробу минулої тиждень попіаритися на темі України і Росії. Канцлер Меркель в такій ситуації теж не могла відставати і домоглася, як представляється, у телефонній розмові з президентом РФ Володимиром Путіним якихось поступок. Якщо дійсно місія «блакитних шоломів» буде розміщена на всій території конфлікту на сході України, то це, звичайно, буде відповідати інтересам Києва, резюмує експерт.

Раніше повідомлялося, що Генеральна асамблея ООН включила в порядок денний питання миротворчої місії на Донбасі.

Нагадаємо, 22 серпня президент України Петро Порошенко заявив, що має намір наступного місяця представити на Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі. 

Путін заявив, що підтримує ідею введення миротворців ООН на Донбас за умови їх розміщення на лінії зіткнення.

Після цього у німецькому уряді сподіваються, що Путін доведе серйозність своїх намірів після заяви про згоду на введення миротворців ООН на Донбас і буде готовий до компромісів.

Після переговорів з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Путін заявив про готовність врахувати в ініціативі про миротворців ООН на Донбасі їх право охороняти місію ОБСЄ не тільки на лінії зіткнення, але і в інших місцях.

Згодом Росія подала в ООН свій проект про миротворців на Донбасі.

У відповідь постпред України при ООН Єльченко заявив, що в поданому Росією проекті резолюції немає ніякої миротворчості.

Заступник голови Верховної Ради, представник в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу Ірина Геращенко заявила, що Путін намагається спотворити ініціативу президента України Петра Порошенка щодо розміщення миротворців ООН на всій території тимчасово окупованого Росією Донбасу для спостереження за роззброєнням незаконних збройних формувань та бойовиків.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: