Німецький політолог назвав шість сценаріїв майбутнього України

Німецький політолог назвав шість сценаріїв майбутнього України
Андреас Умланд

Жоден зі сценаріїв майбутнього України не є обнадійливим, зазначає політолог

В аналізі для Harvard International Review німецький політолог Андреас Умланд розмірковує над шістьма сценаріями майбутнього розвитку України в умовах безперервної російської гібридної війни. Умланд, який також є професором Києво-Могилянської академії, вважає, що Україна, а також Грузія і Молдова, й надалі можуть залишатися в геополітичній «сірій зоні».

Серед оптимістичних сценаріїв – Україна, а також Грузія і Молдова, мають шанси стати і членами НАТО, і Євросоюзу.

Сценарій №1: Україна (разом з Грузією та Молдовою) залишиться в нинішній «геополітичній сірій зоні», отримуючи поступову підтримку Заходу.

Андреас Умланд зауважує, що перший сценарій, який не передбачає істотної зміни міжнародного статусу України, є найбільш вірогідним у найближчі роки. Ситуація навряд чи сильно відрізнятиметься від сьогоднішнього стану, а усі додаткові зміни відбуватимуться саме в рамках цього сценарію. Зовнішню допомогу у формі фінансової підтримки, співпрацю або надання зброї при цьому розглядатимуть як «відволікання від вирішення реальної проблеми».

Сценарій №2: В рамках «великої оборудки» між Росією і Заходом, в обмін на стабільність Україна буде остаточно позбавлена можливості вступу до ЄС та НАТО

Другий сценарій, як зауважує політолог, є «найбільш популярним серед багатьох політиків, дипломатів та політичних спостерігачів у різних країнах». Теоретично, Україна була б найбільш зацікавлена «у стабільному, всебічному та справедливому мирі з Росією», але без суттєвих змін в зовнішньополітичних пріоритетах Кремля це не виглядає можливим. Найбільш ймовірним є варіант, що в обмін на будь-які реальні кроки по вирішенню українського питання, Москва вимагатиме поступок від Заходу у формі остаточного виключення ймовірності членства України в НАТО та ЄС.

Сценарій №3: Україна та Грузія стануть членами НАТО

Якщо другий сценарій вважається найкращим рішенням українського питання серед багатьох західних та російських політичних спостерігачів, то третій сценарій є найбільш популярним у Києві та Тбілісі. Та, як зауважує Умланд, шанси вступу двох країн до НАТО в умовах невирішеного питання російської агресії щодо України є досить низькими.

Сценарій №4: Вступ до ЄС стане інструментом модернізації та посилення безпеки для України, Грузії та Молдови

Автор аналізу зазначає, що всупереч поширеній думці, майбутній вступ цих трьох країн до ЄС вже ж таки не є малоймовірним. Угоди про асоціацію з ЄС, які ці держави уклали в 2014 році, поступово поглиблюватимуть їхні зв’язки з ЄС, і можуть у подальшому відкрити шлях до переговорів щодо їхнього членства в організації.

Сценарій №5: Отримання статусу так званого «основного союзника поза НАТО» та/або укладання договору безпеки з США на основі Будапештського меморандуму

Умланд зазначає, що існує стандартний формат безпеки, який США пропонує окремим країнам-партнерам, які не є членами НАТО. Він включає співробітництво у галузі безпеки, яке передбачає підписання пакту взаємної оборонної допомоги з Вашингтоном, пояснює автор. Надання Україні статусу основного союзника поза НАТО вже обговорювалось у Конгресі США в 2014 році, та не було реалізовано. Умланд вважає, що у майбутньому в України є шанси досягти тісного співробітництва у сфері безпеки з США та Британією на основі обіцянок, які вони давали Україні в 1994 році.

Сценарій №6: Україна, Грузія, Молдова та низка посткомуністичних держав-членів НАТО створять коаліцію безпеки

Умланд вважає, що Польща, Словаччина, Угорщина та Румунія разом з іншими східноєвропейськими країнами-членами НАТО значно зацікавлені в безпеці України, адже якщо в результаті російської агресії Україна занепаде як держава – це матиме негативні наслідки для кожної з цих країн. Та поки що, зазначає автор, ці країни не пропонують конкретних кроків із реалізації спільної коаліції безпеки.

Андреас Умланд зазначає, що не дивлячись на те, що жоден зі сценаріїв не є обнадійливим, перший є найбільш вірогідним. Допомога, яка надходить від західних країн, може стати недостатньою для повноцінного забезпечення безпеки в Україні, та не виключатиме необхідності створення нового договору безпеки у Східній Європі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: