Ніякого дуалізму влади в Конституції немає – Мусіяка

Ніякого дуалізму влади в Конституції немає – Мусіяка
Заступник голови Конституційної комісії Віктор Мусіяка

Все, що стосується виконавчої влади, має бути в повноваженнях Кабміну, зазначив Мусіяка

Заступник голови Конституційної комісії з розробки змін до Основного закону Віктор Мусіяка заявляє, що дуалізму влади в Конституції України немає.

В коментарі «Главкому» він зазначив, що справа не в недосконалості нинішньої Конституції, а в небажанні її виконувати.

«У нас часто повторюють ту саму дурню, що є якийсь дуалізм влади. Ніякого дуалізму в Конституції нема – в 2004 році достатньо чітко було розподілено повноваження виконавчої влади, але президенти постійно лізуть у цю сферу. Проте це просто антиконституційно», - сказав Мусіяка.

Він навів приклад: «У законі написано, що голову НКРЕКП призначає президент, але цього немає в повноваженнях президента в 106-й статті Конституції! Все, що стосується виконавчої влади, має бути в повноваженнях Кабміну».

На думку Мусіяки, Арсеній Яценюк, коли був прем’єром, міг руба поставити питання, що є сфери виконавчої влади, на які абсолютно неконституційно зазіхає президент. «За парламентсько-президентської системи саме виконавча влада має бути центральною. А у нас Конституція живе своїм життям, а реальність – за межами конституційних вимог», - зазначив експерт.

Мусіяка визнає, що не все в нинішній Конституції органічно і, можливо, треба провести ревізію, але це мають робити фахівці з різних сфер.

Нагадаємо, на нещодавньому засіданні Кабміну, присвяченому 100-річчю українського уряду, екс-прем’єр Арсеній Яценюк публічно підняв питання зміни Конституції в частині перерозподілу повноважень між гілками влади. «Дво- чи тривладдя в країні призводить до безладдя і безвідповідальності, – заявив він. – Зміни до чинної української Конституції є невідкладні. Якщо це - уряд, то уряд несе всю повноту відповідальності перед українським народом і це уряд, який має відповідні права, щоб реалізовувати відповідну політику. Якщо це міністри, то це - політичні фігури, що мають підтримку парламенту і можуть реалізувати програму реформ». За словами Яценюка, в цій моделі президент має бути національним арбітром, що стоїть над процесом.

Більше читайте в матеріалі «Главкома» Проект «АнтиЮля». Як Порошенка схиляють зректися повноважень 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: