НКРЕКП підвищила тариф на електроенергію для промисловості

НКРЕКП підвищила тариф на електроенергію для промисловості

Це найбільше одноразове підвищення тарифів для промисловості за всю історію НКРЕКП

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підвищила тариф на електроенергію для промислових споживачів першого класу на 10%.

Про це сьогодні на своїй сторінці в Facebook повідомив колишній член НКРЕКП Андрій Герус.

«Сьогодні НКРЕКП підняла тариф для промислових споживачів: +10% для 1-го класу, +8,2% для 2-го класу», - написав він.

«У п'ятницю було піднято оптово-ринкову ціну, далі вона має лягти у новий тариф населенню або промисловості. Вибрали промисловість», - додав Герус.

Він зазначив, що це найбільше одноразове підвищення тарифів для промисловості за всю історію НКРЕ. «І це у час задекларованої ліквідації перехресного субсидування», - підсумував Герус.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підвищила оптово-ринкову ціну електроенергії для промисловості до 1,358 гривень з першого липня.

Як відомо, у березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою «вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну».

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне «Центренерго», стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

З урахуванням ПДВ новий тариф для них становитиме близько 130 копійок за 1кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1кВт/год.

За даними експертів, ціна вугілля за формулою «Роттердам +» становить 63 долара за тонну, тоді як ціна за тонну вугілля без формули становить 44,2 долара за тонну.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, закликала Міністерство енергетики і вугільної промисловості запровадити рентну плату на видобуток вугілля.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: