Нобелівська премія миру присуджена Міжнародній кампанії проти ядерної зброї

Нобелівська премія миру присуджена Міжнародній кампанії проти ядерної зброї

Церемонія нагородження лауретів Нобелівської премії миру пройде у грудні

Лауреатом Нобелівської премії миру стала Міжнародна кампанія проти ядерної зброї ICAN. Про це стало відомо в ході спеціальної прес-конференції Нобелівського комітету в столиці Норвегії Осло.

Премію присуджено «за роботу з привернення уваги до катастрофічних гуманітарних наслідків будь-якого застосування ядерної зброї та за передові зусилля з досягнення заборони такої зброї на основі договорів».

Цього року сума Нобелівської премії була збільшена на 1 мільйон шведських крон – до 9 млн крон, що приблизно еквівалентно сумі 1 млн 119 тис. американських доларів.

Раніше цього тижня у Стокгольмі були оголошені імена лауреатів найпрестижнішої наукової премії в області фізіології і медицини. Ними стали американські дослідники Джефрі Холл, Майкл Розбаш і Майкл Янг. Нагорода присуджена їм з формулюванням: «За відкриття молекулярних механізмів, які контролюють добовий ритм».

Крім того, вже відомі володарі нагороди в області фізики. Ними стали американці Райнер Вайс, Баррі Баріш і Кіп Торн, які сконструювали детектор гравітаційних хвиль і зуміли дослідним шляхом підтвердити їх існування.

Відомі також імена лауреатів з хімії. Ними стали Жак Дюбоше, Йоахім Франк і Річард Хендерсон, які зробили величезний внесок у розвиток кріоелектронної мікроскопії високої роздільної здатності для дослідження біомолекул.

А напередодні Нобелівський комітет назвав ім'я володаря нагороди в галузі літератури – ним став британський романіст японського походження Кадзуо Ішігуро.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: