Нобелівську премію з медицини дали за вивчення «самопоїдання» клітин

Нобелівську премію з медицини дали за вивчення «самопоїдання» клітин

Лауреатом у 2016 році став японець Йосінорі Осумі

Нобелівську премію в галузі фізіології та медицини вручили за вивчення механізму аутофагії – процесу «самопоїдання» клітин. Лауреатом у 2016 році став японець Йосінорі Осумі, повідомляється на сайті премії.
Осумі протягом 20 років займався дослідженням розпаду всередині клітин. Йому вдалося виділити гени, які відповідають за аутофагію в дріжджах, і описати схожі процеси в клітинах інших організмів.
Після цього різні дослідження показали, що аутофагія впливає на розвиток цілої низки захворювань: хвороби Паркінсона і Альцгеймера, діабет та ін.
«Відкриття Осумі змінили наші уявлення про те, як клітини переробляють самі себе. Його роботи відкрили новий напрям у розумінні аутофагії як частини різних фізіологічних процесів – від пристосування до голоду до реакції на зараження», – сказано в прес-релізі Каролінського інституту, який вручає премію.
Щоб виділити гени, які відповідають за «самопоїдання» всередині клітини, Осумі створив особливий вид дріжджів-мутантів, в яких йому вдалося зупинити процес аутофагії. Потім він почав «відключати» гени по черзі, поки не знайшов саме ті, без яких «самопоїдання» не відбувалося. За підсумками багатьох тисяч експериментів він виділив 15 генів, без яких аутофагія неможлива.
Розмір Нобелівської премії – 8 млн шведських крон. У 2016 році на премію в галузі фізіології і медицини претендували 273 вчених. Цю премію вручили в 107-й раз, перших лауреатів оголосили в 1901 році.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: