Нові податки призведуть до зростання цін – Скоцик

Нові податки призведуть до зростання цін – Скоцик

Голова Аграрної партії України пропонує повернути агровиробників до системи оподаткування, що діяла до 1 січня 2015 року

Зупинити зростання цін на продукти можливо. Для цього треба повернути агровиробників до системи оподаткування, що діяла до 1 січня 2015 року.

Про це заявив голова Аграрної партії України Віталій Скоцик під час круглого столу «Оподаткування аграрного сектора. Чи потрібні аграріям податкові пільги?», що відбувся 14 вересня.

«Внаслідок прорахунків в економічній політиці зростає дефіцит бюджету. І влада замість зміни своєї тактики береться нещадно «доїти» аграрну галузь. Податкове навантаження на один гектар землі в обробітку за останніх два роки зросло в 41 раз. Відповідно «стрибнула» і собівартість продукції. Чому ж ми дивуємося, що в магазинах зростають ціни на продукти?» – наголошує голова Аграрної партії, економіст Віталій Скоцик.

«Наслідки політики «податкового пресу» вже відчувають не лише аграрії. Це стосується кожного українця, який щодня змушений вирішувати, на чому б зекономити. «Раціон бідняків» неминуче позначиться на здоров’ї нації і особливо молодих поколінь. Ми не можемо з цим миритися! Тому 4 жовтня аграрії виходять на всеукраїнський страйк. Зокрема, вимагаємо повернення системи оподаткування, що діяла до 2015 року. Однак ідеться не лише про обґрунтовані податки для галузі. Йдеться про майбутнє країни і кожного українця, який живе у місті і в селі», – переконаний Віталій Скоцик.

Через високі ціни на харчі українці недоїдають. Раціон наших громадян далекий від рекомендованих МОЗ норм. Так, рівень споживання м’яса в Україні становить 64% від рекомендованого, молока – 55%, риби – 43%, фруктів та ягід – 57%. Це прямий наслідок податкового тиску на вітчизняного виробника, пояснює Віталій Скоцик.

Якщо ситуацію з податками не змінити, подальше підвищення цін буде ще болючішим для громадян. Зросте вартість більшості соціальних продуктів. Так, молоко вже невдовзі може коштувати 18 грн за літр, кефір – 21 грн за літр, масло (250 гр.) – 40 грн. Вартість хліба зросте на 2–4 грн за буханець. На 8–15 грн подорожчає кілограм свинини та яловичини.

На аграрну галузь у нинішніх умовах чекає подальше падіння виробництва, а отже – скорочення кількості робочих місць. За останніх півтора року в Україні 2,5 мільйона людей вже втратили роботу. Незабаром армія безробітних може поповнитись іще двома мільйонами, говорять експерти.

Бачення уряду щодо податкової системи призведе до того, що вже наступного року з української економіки буде вимито колосальну суму – 150 млрд грн, прогнозує Віталій Скоцик. Це приблизно чверть надходжень до державного бюджету.

До участі у круглому столі було запрошено народних депутатів України, представників Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства фінансів України та Державної фіскальної служби, а також керівників аграрних асоціацій, фермерів і підприємців.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: