Новинський побачив, як закон про освіту розколює суспільство

Новинський побачив, як закон про освіту розколює суспільство
Нардеп Вадим Новинський

Новинський закликав Порошенка ветувати закон про освіту

Народний депутат від Опозиційного блоку Вадим Новинський закликав президента України Петра Порошенка ветувати закон про освіту. Про це політик заявив в ефірі телеканалу NewsOne в середу, 20 вересня, повідомляє прес-служба Опоблоку.

«Я вважаю цей закон антиукраїнським і таким, який ще більше розколює суспільство. Замість того, щоб приймати закони, які будуть об'єднувати суспільство, приймаються закони, які цей розкол тільки посилюють», - зазначив Новинський.

На думку парламентарія, закон «Про освіту» порушує ст. 53 Конституції України, яка говорить про те, що держава гарантує національним меншинам навчання рідною мовою.

«Я закликаю президента бути гарантом Конституції, а не гарантом коаліції, і виконати свій конституційний обов'язок і накласти вето на цей закон», - додав нардеп.

Також Новинський заявив, що якщо закон все ж таки буде підписаний, Опозиційний блок звернеться в Конституційний суд. «Ми почали збір підписів за скасування цього закону. Буквально за тиждень у Херсонській області було зібрано 17 тисяч підписів. Наші європейські партнери – Польща, Болгарія, Румунія, Угорщина – різко виступили проти цього закону. Подивіться Європейську хартію регіональних мов і європейський досвід – там же все по-іншому. У багатьох країнах є фінансовані державою школи, де викладання ведеться мовами нацменшин», - заявив Новинський.

Як повідомляв «Главком», Верховна Рада України 5 вересня ухвалила в цілому закон «Про освіту».

Нагадаємо, МЗС Угорщини назвало освітню реформу в Україні «ударом у спину».

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна не підтримуватиме ініціативи України в міжнародних організаціях у зв'язку з нормами нового закону про освіту, що стосуються мов навчання представників національних меншин України. 

У Міністерстві освіти і науки України зазначили, що редакція статті 7 Закону України «Про освіту» відповідає Конституції України та ратифікованій Україною Європейській хартії регіональних мов або мов меншин.

19 вересня голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав закон про освіту і направив на підпис президенту України.

Читайте також статтю «Главкома» «Державна мова: право чи обов’язок»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: