Новий безпечний конфайнмент на ЧАЕС запрацює у листопаді 2017 року

Новий безпечний конфайнмент на ЧАЕС запрацює у листопаді 2017 року
Укриття над енергоблоком №4 ЧАЕС

Семерак розповів, які роботи на Чорнобильській АЕС проводитимуться у найближчі роки

Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак зазначив, що наступний етап після завершення насування арки на 4-й енергоблок Чорнобильської АЕС розпочнеться наступного року. Про це він заявив під час прес-конференції в Чорнобилі.

За його словами, заплановано завершення програми, спрямованої на перетворення об’єкта «Укриття» ЧАЕС на екологічно безпечну систему.

«Нова захисна споруда – це перший комплекс заходів. Протягом року ми маємо ввести новий конфайнмент в експлуатацію та  розпочати роботи з демонтажу нестабільних конструкцій. Усі системи має бути підключено та протестовано. Після цього можливо буде використовувати обладнання, встановлене всередині, – крани. По-перше, це демонтаж нестабільних конструкцій, а з 2018 року ми перейдемо до виймання паливовмісних мас, деконструкції 4-го енергоблоку із подальшим їх захороненням», – сказав Остап Семерак.

Міністр наголосив, що одним із найважливіших завдань є спорудження основних об’єктів інфраструктури, пов’язаних із зняттям Чорнобильської АЕС  з експлуатації.

Він нагадав, що на території зони відчуження планується зведення сонячної електростанції.

«Кілька днів тому кілька китайських компаній заявили, що готові до зведення електростанції, яка за потужністю перекриє чверть колишніх потужностей ЧАЕС», – зазначив Семерак.

За словами голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталія Петрука, переміщення арки в проектне положення над об'єктом «Укриття» – найважливіша частина великої роботи другого етапу реалізації стратегії перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

«Попереду ведення НБК в експлуатацію, яке має завершитися у листопаді 2017 року. На другому етапі до 2023 року необхідно розробити інфраструктуру для демонтажу нестабільних конструкцій об'єкта «Укриття» та виконати їхній демонтаж. Третій етап передбачає вилучення паливовмісних матеріалів та довго існуючих радіоактивних відходів із зруйнованого вибухом енергоблоку, а також їх кондиціонування з подальшим зберіганням і захороненням у сховищах радіоактивних відходів. Головна місія нашої стратегії – мінімізувати наслідки від зруйнованого енергоблоку для теперішнього та майбутніх поколінь. Для зони відчуження це крок для позитивних трансформацій і можливість стати територією промислового призначення на користь державі», – зазначив Віталій Петрук.

У свою чергу міністр висловив сподівання, що трагічну сторінку в історії 4-го енергоблоку перегорнуто, але застеріг завжди пам’ятати про необхідність збереження довкілля.

«Сподіваємося, що ні ми з вами, ні наші нащадки вже ніколи не побачать навіть обриси 4-го енергоблоку, який став символом відчуження, покинутих домівок, зламаних доль. Але він має бути для всіх нас мовчазним нагадуванням про те, як  необережне ставлення людини до її власних винаходів може стати загрозою для існування людства», – зазначив Остап Семерак.

Нагадаємо, у вівторок, 29 листопада, було завершено процес переміщення арки, що накриває четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: