Окупанти помстились через місяць: допитують кримських татар, які у травні вшановували пам’ять жертв депортації

Окупанти помстились через місяць: допитують кримських татар, які у травні вшановували пам’ять жертв депортації
Фото: facebook.com/zair.smedlya

Gоліція передасть справи до суду, який, швидше за все, присудить п'ятьом активістам штрафи за несанкціонований захід, розповів Джелялов

Через місяць «кримська влада» вирішила покарати кримських татар за скорботу і покладання квітів до пам'ятника геноциду кримськотатарського народу. У Джанкої п'ятьох активістів національного руху викликають у поліцію і беруть пояснення про подію, яка сталась 18 травня 2017 року. Про це написав у Facebook заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов.

«За наявною інформацією, поліція передасть справи до суду, який, швидше за все, присудить п'ятьом активістам штрафи за несанкціонований захід. Справа в тому, що 18 травня кримські татари Джанкоя вшанували пам'ять загиблих в депортації рідних і співвітчизників ... без представників влади», - написав він.

«Примітно, що такі самостійні акції пройшли у всіх районах Криму, але саме джанкойські силовики вирішили відзначитися ... через місяць», - додав він.

18 травня Україна вшановує пам’ять жертв депортації кримських татар та відзначає День боротьби за права кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3:00 й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня). Офіційною підставою для депортації кримськотатарського народу стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 сс «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами. Був здійснений акт гено- і етноциду, про що свідчать звинувачення цілого народу в державній зраді та застосування принципу колективної відповідальності.

За офіційними даними (так звані числа Лаврентія Берії) було депортовано 183 144 тис. кримських татар; за татарськими джерелами – 228 500, з яких упродовж першого півтора року померли близько 110 тис. осіб.

18 травня 2017 року  попри заборону окупантів кримські татари вивісили траурні та національні прапори.

Як повідомлялося, ФСБшники затримували кримських татар у роковини депортації.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: