Олігархи не зацікавлені в зміцненні української гривні – екс-міністр економіки

Олігархи не зацікавлені в зміцненні української гривні – екс-міністр економіки
Володимир Лановий

Експерт зазначив, що нинішній курс обміну валют тримається лише тому, що наразі це зручно і немає жодних підстав для його зниження

Олігархічні групи не зацікавлені в зміцненні грошової валюти України, адже вони перебувають у доларовому просторі. Таку думку висловив  Володимир Лановий, екс-міністр економіки, президент Центру ринкових реформ під час прес- конференції у прес-центрі «Главкома».

За словами економіста верстви населення, які обчислюють своє життя в доларах – не зацікавлені в зміцненні української валюти.

 «Олігархи живуть у доларовому просторі. Вони знають скільки коштує в доларах машина, квартира та інші речі.  Життя в гривнях та життя в доларах – це для різних соціальних груп. Ті, хто зараз правлять країною та тримають головні фінансові доходи та їх  розподіл через ціни, тарифи, банки – їм гривня не потрібна. Вони хочу позбавитися гривні. Тобто це абсолютна зневага до гривні», - говорить економіст.

Постійне зростання долара в Україні дуже вигідне олігархам, адже вони отримують значний прибуток від перепродажу валюти за вищим курсом.

«Зростання долара в Україні вигідне лише експортерам. А експортери – це, в більшості, олігархи, які правлять країною та домовляються з вищим керівництвом: урядом, Нацбанком і т. д. Різниця в курсах дає чистий прибуток тим, хто повертає чисту валюту в Україну та продає її вже по вищому курсу. Тобто це цілеспрямована, постійна політика на девальвацію гривні», - говорить Лановий.

За словами експерта,  девальвація гривні призводить до значного погіршення рівня життя українців.

«Всі міжнародні, аналітичні та  економічні центри говорять, що гривня передевальвована. Ми не можемо жити при 25-30 грн за долар. Наприклад, ми не можемо споживати імпортні ліки тому, що вони обчислюються в доларах. Як і техніка, без якої ми будемо «банановою» країною. Якщо ми відмовлятимемося від імпортних речей, то це ознака нижчого рівня життя: зниження тривалості життя, захворюваність, погана народжуваність. Усі вади, що ми спостерігаємо, мотивовані провалом та передевальвацією гривні. Нам потрібна політика відновлення валютно- купівельної спроможності гривні, тобто пониження курсу долара», - говорить економіст.

Також експерт зазначив, що  курс тримається лише тому, що наразі це зручно і  немає жодних підстав для його зниження.

«Тримається тому, що немає ніяких обставин для того, щоб переглядати та зумовлювати пониження курсу. А обумовлення відбувається  тоді, коли олігархи  приходять і кажуть: «Ми хочемо купити долари. У нас гривня є, навіщо вона нам потрібна». Олігархи переводять свої капітали за кордон. Зрозуміло, вони не бачать тут перспективи. Тому, що бачать, що їх заводи втрачають конкурентоспроможність. Вони не збираються їх модернізувати. Це вже особливості олігархічного типу бізнесу. Вони збираються купити добрий будинок, офіс чи завод – за кордоном. Модель олігархічної економіки полягає в тому, щоб вижити в Україні та вивезти капітали за кордон у валютній формі. Тиск на курс відбувається через такий додатковий попит. Це не ринкові примхи, коли, наприклад, грошовий регулятор країни Нацбанк каже: «Ну ось так відбувається, такі обставини» Ні. Це цілеспрямована політика, яка направлена на доходи для одних та збитки для інших», - констатував Володимир Лановий.

Пропонуємо переглянути перс-конференцію

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: