Омелян про кібератаку: Це був тест цифрової інфраструктури України

Омелян про кібератаку: Це був тест цифрової інфраструктури України
Міністр переконаний в тому, що це була російська операція

Міністр упевнений, що кібератака є елементом агресії проти України

Кібератака була тестовою, щоб виявити слабкі місця цифрової інфраструктури України. Таку позицію висловив голова міністерства інфраструктури Володимир Омелян в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Те, що нам вдалося встановити, то це точно не йшлося про гроші, коли ми говоримо про кібератаку. Працювала група щонайменше 10-20 висококласних спеціалістів. Працювали вони протягом 3-4 місяців щонайменше. Це означає, що це була добре спланована операція. Оскільки не було фінансової мотивації, і це не був гурток любителів-аматорів, тобто ми можемо чітко говорити, що це російський сценарій. Це був тестовий сценарій. Була мета просто промацати слабкі місця цифрової інфраструктури як українських приватних, так і державних компаній», - сказав Омелян.

Міністр зазначив, що переконаний в тому, що це була російська операція, і вона є елементом агресії проти України.

Як повідомлялося, 27 червня Україну атакував масовий інтернет-вірус. Жертвами хакерської атаки стали Кабінет міністрів, Міністерство інфраструктури, Ощадбанк, Укргазбанк, Укрсоцбанк, «OTP банк», Укрпошта, «Нова пошта», аеропорт «Бориспіль», WOG, KLO, мережа гіпермаркетів «Епіцентр», Чорнобильська АЕС, «24 канал».

У кіберполіції запевняють, що вірус Petya не заволодів приватною інформацією українців.

Антивірусні компанії стверджують, що вже знайшли ліки від вірусу.

Вірус Petya.А шифрує дані на комп’ютері та вимагає викуп. Фахівці з комп’ютерної безпеки радять нічого не платити – жодних ключів після виплати грошей власники уражених комп’ютерів не отримують.

В Нацбанку України заявили, що станом на 29 червня робота кількох українських банків, яка була обмежена через хакерські атаки, поступово відновлюється.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: