ООН демонструє неспроможність служити миру - Die Welt

ООН демонструє неспроможність служити миру - Die Welt
Фото АТН

Всі важливі переговори проходять без участі ООН

Світ протягом багатьох років бачить щоденні жахи сирійської війни. Конфлікт був і залишається заплутаним: повстанці, ісламісти, режим Асада, Іран, Саудівська Аравія - є багато факторів сили, які приймають рішення, воювати чи ні. Найголовнішими є США і Росія, і вони недавно домовилися про припинення вогню. «І тільки одна сила, яка після Другої світової війни зобов'язалася служити миру, виявилася абсолютно безсилою. Це ООН», - пише німецька газета Die Welt.

У Нью-Йорку відкрилася чергова сесія Генасамблеї ООН, і там кілька тижнів будуть говорити і щось вирішувати. Але встановлення миру в Сирії в будівлях на Іст-Рівер не доб'ються, йдеться в статті.

Радбез ООН, як стверджує видання, паралізований: «Росія і США, дві держави з п'яти, що володіють правом вето, блокуватимуть один одного, адже Москва - союзник сирійського президента Башара Асада, а США підтримують різні групи озброєних повстанців, воюючих з Асадом». Саме так, через російський вето, два тижні тому зірвалося введення санкцій проти сирійського режиму в зв'язку з застосуванням їм хімічної зброї.

Більш того, всі важливі переговори проходять також без участі ООН: «Глави МЗС США і Росії Джон Керрі та Сергій Лавров виробили режим припинення вогню, обговорювали гуманітарну допомогу для сирійців і можливість відновлення мирних переговорів без участі ООН. Спецпосланець ООН по Сирії Стаффан де Містура був лише статистом, який не зробив нічого, крім однієї заяви вже після прийняття рішень».

«До того ж ООН доводиться відбиватися від закидів, що вона непрямим чином підтримує режим Асада, - продовжує Кюршнер. - Для того, щоб взагалі отримати можливість поставляти гуманітарну допомогу в Сирію, ООН довелося укласти угоду з сирійською владою і погодитися співпрацювати з невеликим числом партнерів, схвалених Асадом. У підсумку гуманітарна допомога практично не потрапляла на підконтрольні повстанцям території». Співробітники ООН виправдалися тим, що вони врятували мільйони людських життів. Але це не рятує репутацію Організації Об'єднаних Націй, вважає автор.

Надія - на нового генсека, людини масштабу Кофі Аннана, йдеться в статті.

Я відомо, наступник Пан Гі Муна, який виглядає блідо, буде обраний в грудні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: