Осучаснення українських пенсій триватиме ще чотири роки

Осучаснення українських пенсій триватиме ще чотири роки

Законопроект про пенсійну реформу парламент збирається розглянути у другому читанні вже у вересні цього року, аби з 1 жовтня запустити процес осучаснення пенсій

Відповідно до пенсійної реформи, процес осучаснення пенсій має завершитися у 2021 році.

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, повідомляє прес-центр міністерства.

Він зазначив, що законопроект про пенсійну реформу парламент збирається розглянути у другому читанні вже у вересні цього року, аби з 1 жовтня запустити процес осучаснення пенсій. При цьому, за його словами, осучаснення пенсій має завершитися до 2021 року. 

«Ми не можемо в один крок подолати 11 розмірів середньої заробітної плати, на основі яких розраховувались пенсії. Перший крок  стосуватиметься 5,6 мільйонів пенсіонерів – це ті, кому пенсії призначались з 2008 по 2014 роки. У 2019 – му році пенсії осучаснюватимуться  тим, хто йшов на заслужений відпочинок у 2015 та 2016 роках по рівню 2018 року. І так  далі», - пояснив Рева.

Таким чином, з 2021 року почнеться нормальний процес індексації, що дозволить уникнути повернення розриву між розміром виплат новим пенсіонерам й тим, хто вийде на пенсію на рік раніше. 

13 липня Верховна Рада підтримала в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». 

22 червня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради пакет законопроектів щодо пенсійної реформи.

Пенсійна реформа передбачає підвищення мінімально необхідного для виходу на пенсію страхового стажу з 1 січня 2018 року зі 15 до 25 років і подальше щорічне його збільшення на рік.

Також проект передбачає збільшення максимальної суми, з якої сплачується єдиний соціальний внесок до 15 мінімальних заробітних плат (на сьогодні - 48 тис. грн).

Проект передбачає збільшення розміру ставки єдиного соціального внеску (ЄСВ) частці підприємств зі шкідливими умовами праці до 37% за першим списком і до 29% за другим списком. Для інших роботодавців ставка ЄСВ у 22% збережеться.

Кабінет міністрів закладає в пенсійну реформу щорічну автоматичну індексацію пенсій.

10 липня комітет Ради із соцполітики рекомендував парламенту прийняти пенсійну реформу за основу.

Читайте також статтю: Ігор Уманський: Кожна друга гривня і кожна друга бізнесова операція у нас – поза законом

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: