Парламент Каталонії розгляне питання незалежності 9 жовтня

Парламент Каталонії розгляне питання незалежності 9 жовтня
Фото: lavanguardia.com

Пучдемон має офіційно оголосити остаточні підсумки референдуму і повідомити про те, як уряд збирається виконувати рішення референдуму

Парламент Каталонії збереться на пленарне засідання 9 жовтня, щоб обговорити результати референдуму і вирішити, чи буде оголошена незалежність від Іспанії.

Таке рішення ухвалили представники фракцій, які представляють правлячу більшість у парламенті, повідомляє La Vanguardia.

Представники партій «Разом «за» (JxSí) і «Кандидати за народну єдність» (CUP) також вимагають дозволу на виступ голови женералітату (уряду) Каталонії Карлеса Пучдемона.

Під час свого звернення Пучдемон має офіційно оголосити остаточні підсумки референдуму і повідомити про те, як уряд збирається виконувати рішення референдуму.

Згідно з каталонським законом про референдум, виступ глави автономії має запустити процедуру проголошення незалежності і спричинить за собою голосування у парламенті з цього питання.

Разом з тим в парламенті поки офіційно не підтвердили порядок денний майбутнього засідання.

Також поки невідомо, чи буде виступати Пучдемон, або ж на голосування просто винесуть текст про оголошення незалежності.

Раніше лідер Каталонії анонсував проголошення незалежності регіону найближчими днями.

Зазначимо, що у вівторок, 3 жовтня, десятки тисяч каталонців вийшли на демонстрації проти поліцейського насилля в Барселоні, Жироні, Реусі та інших містах регіону. 

Як відомо, 1 жовтня в Каталонії відбувся референдум про від’єднання. Мадрид намагався його зупинити за допомогою силовиків. Повідомлялося, що 844 особи постраждали в зіткненнях з поліцією в день проведення референдуму про незалежність Каталонії.

Влада Каталонії заявила, що 90% виборців проголосували за відділення від Іспанії. Мадрид не визнав голосування. 

Всього на референдумі проголосували 2,3 млн виборців з 5,3 млн.

Голова Женералітету (виконавчої влади) Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що в найближчі дні він передасть в регіональний парламент результати голосування про незалежність від Іспанії для того, щоб привести в дію механізм закону про референдум.

До слова, Європейський парламент у середу, 4 жовтня, проведе дебати щодо референдуму про незалежність Каталонії.

Як відомо, Єврокомісія не визнала каталонський референдум про незалежність.

Україна також вважає нелегітимним проведений каталонською владою референдум.

МВС Іспанії заявляє про 431 пораненого поліцейського під час сутичок з прибічниками референдуму.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: