Парламент сьогодні не готовий проводити реформу виборчого законодавства – політолог

Парламент сьогодні не готовий проводити реформу виборчого законодавства – політолог
Ддиректор Українського незалежного центру політичних досліджень Світлана Конончук

Наразі в Раді зареєстровано три законопроекти, які ставлять на меті реформу виборчої системи

Сьогодні в парламенті зареєстровано три законопроекти, присвячені зміні виборчого законодавства. Але не всі вони відповідають загальній ідеї в питанні відкритих списків. Таке зауваження висловила політолог, виконавчий директор Українського незалежного центру політичних досліджень Світлана Конончук під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома».

Наразі у ВРУ зареєстровано три законопроекти, які ставлять на меті реформу виборчої системи. Загальна нумерація цих законопроектів 1068.

«Законопроект 1068 – це проект Юрія Мірошниченка. Він передбачає повернення до закритої пропорційної виборчої системи, яку ми мали у 2006-2007 роках, коли всі кандидати балотуються в одному окрузі за закритими списками, тобто скільки відсотків набрала партія, стільки людей і зайшло в парламент», - говорить Конончук.

Другий проект закону 1068-1 , його автори – фракція партія «Батьківщина».

«Він теж називається про голосування за відкритими списками, але нічого спільного із регіональними виборчими списками немає. У ньому передбачається, що Україна ділиться на 450 округів. Але як це зробити, коли частина території Україною не контролюється? У цьому законопроекті йдеться, що в деяких з цих округів партії можуть висувати кандидатів. Це нагадує виборчий закон, який був на місцевих виборах 2015 року. Тобто в якихось округах партії можуть номінувати кандидатів, але це зовсім не означає, що ці кандидати стануть депутатами, тому що відповідно законопроекту батьківщини депутатами стануть ті, яких подасть сама партія до ЦВК - це сумнівний з точки зору демократичного характеру виборів феномен, коли депутатами мають стати не ті кого обрали, а ті, кого сама партія подає в ЦВК», - зауважує політолог.

За її словами, третій законопроект 1068-2  - найбільшою мірою відповідає ідеї пропорційної системи із голосуванням в регіональних виборчих округах за відкритими списками. Тобто люди матимуть змогу вибрати людей зі списку, а не голосувати просто за список. «Цей законопроект рекомендований головним науково-експертним управлінням Верховної Ради в тому сенсі, що його можна прийняти за основу. Але я хочу принципово звернути увагу не на те, що якийсь із згаданих законопроектів буде розглянутий, а на те, що зараз профільних комітет ВРУ прийняв рішення всі ці законопроекти винести в зал і нехай, мовляв, депутати самі визначаються. Ми прекрасно розуміємо, що коли ці законопроекти будуть в залі, то кожен депутат визначиться як захоче. І потім скаже, що він голосував за відкриті списки і будуть вводити таким чином в оману людей», - занепокоюється Конончук.

На переконання експерта, Верховна Рада не готова сьогодні  до питання реформування виборчого законодавства. Адже вона могла б уже провести комітетські слухання, парламентські слухання, щоб обговорити всі питання і завдання, які має вирішити реформа. Наразі є бар’єр політичного середовища щодо розгляду питання реформи виборчого законодавства як на місцевих,так і на парламентських виборах.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Нагадаємо, що ВРУ розпочинає свою роботу 5 вересня.

Читайте також статтю: Вадим Денисенко: Навколо Гройсмана не гуртується своя команда

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: